Foto: (c) Pixabay.com

Latvijas Universitātei (LU) sadarbojoties ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu “Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļo punktu, otrreizējai pārstrādei savākti 80 kilogrami mazās sadzīves elektrotehnikas.

Akcija “Elektrotehno dienas. Rudens ģenerāltīrīšana” kā Latvijas Universitātes Studentu padomes iniciatīva norisinājās Latvijas Universitātē no šī gada 22. septembra līdz 8. oktobrim. Akcijas laikā studenti, pedagogi un augstskolas darbinieki tika aicināti pārskatīt sev piederošo mazo sadzīves elektroniku un nodot to otrreizējai pārstrādei, ievietojot to akcijas konteineros.

Šķirošanas konteineri bija izvietoti Latvijas Universitātes Dabas mājā, kur savākti aptuveni 40 kilogrami elektronikas, Latvijas Universitātes ēkā Raiņa bulvārī 19, kur savākti 10 kilogrami elektronikas, kā arī studentu dienesta viesnīcās Zeļļu ielā, kur savākti 15 kilogrami elektronikas, Buļļu ielā – pieci kilogrami elektronikas un Tālivalža ielā – puskilograms elektronikas.

“Mums katram mājās vai darba kabinetos glabājas vismaz viens vai divi mobilie tālruņi ar domu, ja nu noderēs. Tāpat arī daudz dažādu lādētāju, USB vadu un datorpiederumu, kas veido elektronikas piesārņojumu mūsu darba un mājas vidē, jo mūsu ikdiena nav iedomājama bez digitālās vides, jo īpaši šobrīd. Elektronikas atkritumu daudzums pēdējos piecos gados ir pieaudzis par vairāk kā 20% un tikai mazāk kā 10% tiek atgriezti apritē, nododot tos otrreizējai pārstrādei. Tā kļūst par vienu no būtiskajām problēmām pasaulē un arī Latvijā. Līdz ar to mums, LU Ekopadomei, ir liels prieks par studentu iniciatīvu, organizējot rudens ģenerāltīrīšanu, atgriežot atpakaļ apritē 80 kilogramus elektronikas.  Esam pateicīgi ikvienam kampaņas dalībniekam,” uzsver LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Gunta Kalvāne, LU Ekopadomes vadītāja, stāstot, ka kopā ar LU Studentu padomi jau top nākamā zaļāka dzīvesveida iniciatīva, kurā uzmanība tiks vērsta uz tekstilindustrijas atkritumiem un to nodošanu tālākai pārstrādei, vienlaikus izceļot apģērbu ražošanas un tās ilgtspējas aspektu tematiku.

Tiem, kuri nepaguva nodot sev vairs nederīgās elektronikas ierīces akcijas laikā, ir aicināti izmantot iespēju nodot to vides apsaimniekošanas uzņēmumam “Eco Baltic vide”. Nepieciešamības gadījumā ir iespējams pieteikt arī lielgabarīta elektrotehnikas bezmaksas izvešanu Rīgā un tās apkaimē. Plašāk par iespējām šeit: https://www.ecobaltiavide.lv/pakalpojumi/nolietotas-elektrotehnikas-savaksana/.

Akcija “Elektrotehno dienas. Rudens ģenerāltīrīšana” bija viena no Latvijas Universitātes 102. gadadienas programmas aktivitātēm un viens LU Zaļdomātāju dienas pasākumiem, kuri mudina domāt un rīkoties ilgtspējīgi.

Dalīties

Saistītais saturs

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku
21.09.2021.

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku
21.09.2021.

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku