Pakalpojumu pieejamības veicināšanai cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem ir pievērsta nepietiekama uzmanība ne tikai Latvijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs, secināts Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūta pētījumā. Pētījuma rezultāti turpmāk tiks izmantoti, pakalpojumu pilnveidošanā vai jauna pakalpojuma dizaina izstrādē, ņemot vērā cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem vajadzības.

Apmēram 15 % no pasaules iedzīvotāju ir sastopama kāda no invaliditātes formām (The World Bank, 2011). Līdz šim tūrisma pakalpojumu pieejamība akadēmiskajā literatūrā ir iztirzāta, kā arī praksē vairāk īstenota no cilvēku ar mobilitātes ierobežojumiem puses.

“Šis pētījums parāda, ka, līdzīgi kā citur pasaulē, cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem izmanto dažādus brīvā laika pavadīšanas un tūrisma pakalpojumus, taču bieži šie pakalpojumi nav pieejami pilnībā, tāpēc te ir plašs lauks uzlabojumiem. Tajā pašā laikā tūrisma pakalpojumu sniedzējiem nevajadzētu nobīties, ka pakalpojumu un informācijas pilnveidošana atbilstoši šī segmenta vajadzībām varētu būt pārāk lielus resursus paģēroša, jo bieži vien tie ir nedārgi uzlabojumi, bet pakalpojums kļūst pievilcīgāks arī citām ceļotāju grupām, piemēram, ģimenēm ar bērniem vai senioriem,” raksturojot pētījumā atklāto, norāda viena no pētījuma autorēm Aija van der Steina.

Pētījuma rezultāti tika prezentēti starptautiskā mācību semināra laikā septembra beigās un oktobra sākumā. Semināra laikā studenti no Latvijas, Igaunijas un Beļģijas iepazinās ar situāciju projekta partnervalstīs, izzināja dažādu organizāciju pieredzi darbā ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī apguva pakalpojumu dizaina izstrādes principus un pielietojamās metodes.

Iegūtās zināšanas studenti turpmāko divu semestru laikā izmantos, praktiski strādājot pie konkrētu tūrisma pakalpojumu dizaina, lai veidotu produktu, kas atbilst segmenta īpašajām vajadzībām. LU studenti apgūs pakalpojuma dizaina veidošanas principus un veidos iekļaujoša pakalpojuma dizainu tīklu parkam, viesnīcai un kultūras pasākumu vietai “Zeit” Līgatnē. Interesentiem vēl ir iespēja pieteikties darba grupā, piesakoties solveiga.krumina-konkova@lu.lv

LU Filozofijas un socioloģijas institūts pētījumu par tūrisma pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem īstenoja sadarbībā ar Igaunijas un Beļģijas kolēģiem.  Pētījuma rezultāti par situāciju Latvijā ir apkopoti ziņojumā “Mindful Tourism Services for People with Mental Impairment: Situation Scan Latvia”. Pētījumā ir apzinātas tūrisma pakalpojumu pieejamības piedāvājuma un pieprasījuma dimensijas Latvijā.

Īstenotais pētījums ir pirmais Erasmus + projekta “Tūrisma pakalpojumi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem” posms.

Dalīties

Saistītais saturs

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji
30.12.2021.

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji