Bezdelīgactiņa. Foto: Ansis Opmanis.

Būtiska sabiedrības daļa atzīst, ka ir slikti informēta par apdraudētajām sugām un sugu aizsardzības pasākumiem, vienlaikus norādot, ka sugu izzušana ir nopietna Latvijas problēma, noskaidrots Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas institūta projekta “Life for Species” veiktā aptaujā.

LIFE projekta “Life for Species” ietvaros tika veikta socioloģiskā aptauja ar mērķi noskaidrot Latvijas sabiedrības informētību par sugu aizsardzību. Aptaujā atklājies, ka liela sabiedrības daļa (vairāk nekā 70% aptaujāto) savu zināšanu līmeni un informētību par apdraudētajām sugām un pasākumiem, kas veicami sugu aizsardzībai, vērtēja kā sliktu vai diezgan sliktu. 9 no 10 Latvijas iedzīvotājiem atzīst, ka sabiedrība ir vairāk jāinformē par sugu aizsardzības nozīmi. Aptauja veikta sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu centru “Latvijas fakti” 2021. gada vasarā visā Latvijā, aptaujājot vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

“Šī aptauja un tās rezultāti ir ļoti vērtīgi ne vien projekta ieviešanai, bet arī plānojot un ieviešot dažādus pasākumus apdraudēto sugu saglabāšanai un sabiedrības informēšanai. Jāuzsver, ka šī aptauja ir īpaša, jo veikta atbilstoši socioloģisko pētījumu labās prakses standartiem, palīdzot labāk izprast  sabiedrības viedokli dažādos ar sugu aizsardzību saistītos jautājumos. Aptaujas rezultāti skaidri parāda, ka projektam “Life for Species”, kā arī dažādām dabas aizsardzības organizācijām un institūcijām paveras vēl plašāks darba lauks informēšanā par sugu aizsardzības jautājumiem. Aizsargāt var tikai to, ko esi iepazinis,” komentē projekta vadītāja Gunta Čekstere.

Projekta “Life for Species” ietvaros taps aktualizēta Latvijas Sarkanā grāmata, tādēļ aptauja ietvēra jautājumu par Sarkanās grāmatas atpazīstamību. Atklājās, ka Sarkanā grāmata sabiedrībā ir labi pazīstams zīmols – par to ir dzirdējuši vairāk nekā 80% aptaujāto, pie tam – 4% no respondentiem šis izdevums ir mājās.  

Aptaujā noskaidrots, ka sabiedrība saredz dabas daudzveidības saglabāšanas nozīmi, piemēram, atbalstot apgalvojumus, ka bioloģiskā daudzveidība ir arī Latvijas kultūras daļa un bagātība. 62% respondentu pauda viedokli, ka iespējamā sugu izmiršana ir nopietna problēma Latvijai. Aptaujātie izteica plašu atbalstu dažādām sugu aizsardzības aktivitātēm, piemēram, plānojot jaunu infrastruktūru, jāņem vērā aizsargājamo sugu vajadzības un jāveicina dabai draudzīga mežsaimniecība, lauksaimniecība un uzņēmējdarbība, nodrošinot, ka šajās nozarēs ieguldītie valsts un ES līdzekļi nenodara kaitējumu bioloģiskajai daudzveidībai.

Plašāk ar pētījuma rezultātiem iespējams iepazīties projekta LIFE FOR SPECIES mājas lapā. 

Pētījuma rezultāti pieejami šeit.

Dalīties