© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

23. septembrī Latvijas Universitātes Dabas mājā ar svētku novēlējumiem, studentu virtuālās domnīcas jeb ideju ģenerēšanas startu un zinātnieku jaunākajiem pētījumiem tika atklātas Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas! Jau rīt, 24. septembrī, pasākums turpināsies ar absolventu diskusiju un dejām Carnival Youth pavadībā.

Pirmā diena – pētījumi un inovatīvas idejas

Divu dienu pasākuma svinīgajā atklāšanā labus ceļa vārdus pētniekiem un studentiem veltīja LU prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā profesors Valdis Segliņš. “Pasaule nav pilnīga, tā nav ideāla, pilnīgi noteikti to vajag mainīt, un tam vajag zināšanas, prasmes un iespējas. Katrai dienai vajadzētu kļūt par tehnoloģiju un inovāciju dienu, lai mēs mainītu pasauli. Mums ir iespēja to darīt ar savu darbu, savām idejām, šī ir vide, kur tas ir iespējams,” atzina prorektors.

Savukārt LU Inovāciju centra LUMIC vadītāja profesore Signe Bāliņa bija no sirds priecīga dalībniekus satikt klātienē. “LU ir vide, kur mācāmies, veidojam jaunas attiecības, pazīšanās. Tikai tur, kur satiekas vairākas nozares, rodas inovācijas. Novēlu domāt lielas domas, nebaidīties no pārdrošākajām, trakākajām idejām, ja to nebūs, tad daudzas lietas pasaulē nebūtu bijušas. Vienmēr ir labāk kaut ko pamēģināt un saprast, ka tas nav mans, nekā domāt, kāpēc es to nepamēģināju?” jaunām idejām iedvesmoja S. Bāliņa.

Pasākums turpinājās ar LU pētnieku uzstāšanos Zināšanu agorā, kur bija iespēja dalīties ar savām idejām un inovatīviem pētījumiem dabaszinātnēs, medicīnas un veselības zinātnēs, sociālajās zinātnēs un humanitārajās un mākslas zinātnēs. Piemēram, pētnieki centās rast atbildes uz jautājumiem: kādēļ vērts "iespundēt" melno plūškoku kolbā? un vai viegli noķert nanodaļiņu?. Zināšanu agorā varēja vairāk uzzināt par reto ādas slimību diagnostiku ar multispektrālās attēlošanas metodēm, gaisa kvalitātes mērījumiem, kas palīdzētu samazināt inficēšanās riskus, uzzināt interesantus faktus par LU karogu, kā arī uzzināt par daudz un dažādiem citiem pētījumiem. Plašāk par pētījumiem varēs uzzināt Zināšanu agoras rakstu sērijā, kas tiks publicēta LU tīmekļvietnē.

Cita rosība norisinājās Ideju laboratorijā. Studenti, izmantojot dizaina domāšanas metodi, kas palīdz risināt radošā veidā dažādas problēmas, strādāja pie mūsdienīgām un inovatīvām idejām, kas palīdzētu uzlabot Universitātes dzīvi, kā arī ieviest jaunas tehnoloģijas. Pirmajā dienā studenti sāka darbu pie savu ideju prezentāciju veidošanas, lai jau Jauno tehnoloģiju un inovāciju otrajā dienā tās prezentētu kompetentai žūrijai. Studentu idejas, kas iegūs godalgotās vietas, sadalīs balvu fondu 5000 EUR vērtībā, kā arī visi dalībnieki saņems veicinošās balvas.

Pirmā diena noslēgsies ar Radio Naba muzikālo programmu un profesora Ivara Austera raidījumu “Zinātnes vārdā”. Uz sarunu par mūziku un zinātni radio Naba aicinās profesoru Jurģi Šķilteru, asociēto profesoru, mākslinieku un mūziķi Mārtiņu Ratniku un mūziķi, jauno mediju mākslinieku un pasniedzēju Voldemāru Johansonu.

 

Abas pasākuma dienas – viktorīnas, spēles un ekskursijas

Visā pasākumu norises laikā abas dienas būs iespēja piedalīties spēlē “Inovācijām pa pēdām”, kurā ikviens varēs labāk iepazīt LU Akadēmisko centru, kā arī apliecināt savas zināšanas par inovācijām un tehnoloģijām.

Tāpat, lai nedaudz vairāk iepazītu pasākuma norises vietu - LU Dabas mājas jumtu -, kur paveras lielisks skats putna lidojuma augstumā, tiek organizētas ekskursijas abās pasākuma norises dienās, 24. septembrī vēl droši var pieteikties uz ekskursijām plkst. 15.00 un 16.00.

Pieteikšanās ekskursijām uz Dabas mājas jumta šeit: PIETEIKŠANĀS ANKETA

Līdztekus LU Studentu Biznesa inkubators iesaista dalībniekus orientēšanās spēlē, iepazīstina ar dažādām biznesa idejām, kuras attīstījās inkubatora programmās, kā arī aicina uz studentu un jauno uzņēmēju iespēju festivālu “Icebreakers’21”, kas norisināsies šoruden 8. oktobrī.

Savukārt Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācija visus aicina uz pārbaudīt savas digitālās prasmes īpašā viktorīnā un laimēt RD Electronics dāvanu karti 30 eiro vērtībā.

 

Otrā diena – sarunas un dejas

LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas savu kulmināciju sasniegs 24. septembrī, kad zinātnieki turpinās prezentēt savus pētījumus Zināšanu agorā, bet studenti uzstāsies ar jau reāliem risinājumiem ilgtspējīgai un viedai universitātei.

Pasākuma izskaņā visu apmeklētāju uzmanība būs pievērsta diskusijai, kurā piedalīsies LU absolventi, kas ar saviem sasniegumiem karjerā iemantojuši atpazīstamību Latvijā un pasaulē. Par sabiedrībā aktuālām tēmām diskutēs divu olimpisko spēļu sudraba medaļu ieguvējs, deviņkārtējs pasaules kausa izcīņas uzvarētājs, kā arī seškārtējs pasaules un vienpadsmitkārtējs Eiropas čempions, skeletonists Martins Dukurs, grupas "Prāta vētra" menedžmenta vadītāja un TV3 raidījuma "X faktors" žūrijas locekle un mentore Aija Auškāpa, Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās un ANO Starptautisko tiesību komisijas kandidāts Dr. Mārtiņš Paparinskis un uzņēmējs, investīciju baņķieris, vadošā korporatīvo finanšu uzņēmuma Baltijā Prudentia dibinātājs, bijušais "Swedbank" dibinātājs un prezidents Ģirts Rungainis.

Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena noslēgsies LU 102. gadadienas svinību noskaņā ar populārās latviešu indī mūzikas grupas "Carnival Youth" uzstāšanos un Radio NABA deju programmu "Spoku kuģis" DJ Šoļa vadībā. Būs jautrība, dejas un atkal satikšanās prieks Latvijas Universitātē!

Aicinām svētkus apmeklēt klātienē ar sadarbspējīgu sertifikātu LU Dabas mājā vai attālināti, pirms tam reģistrējoties: https://www.mitto.me/lu-inovaciju-dienas

 

Medijiem: foto un filmēšanas iespējas visā pasākuma laikā, kā arī intervijas, iepriekš piesakot savu dalību LU Komunikācijas un inovāciju departamentā: viktorija.buraka@lu.lv, tālr.: 27151552.

Dalīties

Saistītais saturs