Vai patiesībai ir pienācis gals — finis veritatis? Vai patiešām patiesības un melu temats jāiztirzā atkal un atkal no jauna, it kā to nevarētu reizi par visām reizēm noskaidrot? Šie jautājumi jāuzdod laikos, kuriem raksturīga patiesības inflācija — patiesību skaits vairojas, bet vērtība krīt.

 

No vienas puses, patlaban ikviens var tikt pie savas patiesībiņas, taču no šīs novalkātās drānas ir maza jēga, jo starp viltojumiem un oriģināliem atšķirība nereti ir niecīga. Turklāt jāņem vērā arī tas, ka patiesība un brīvība īsti labi nesatiek, jo katra lielā patiesība pieprasa bezierunu uzticību. Šī grāmata ir stāsts par patiesības un melu veidošanos no filosofijas skatupunkta — ko mēs vispār saprotam ar šiem lielajiem jēdzieniem? Grāmatu caurvij filosofijas vēstures stāsts par to, kā saprotam patiesību un melus – kādas teorijas un idejas veidojušās, kāpēc, no kurienes un uz kurieni tās ved. Tas ir stāsts par modernās zinātnes tapšanu un pretestību tai, par dažādiem patiesības izpratnes modeļiem – par absolūto un subjektīvo, pārlaicisko un vēsturisko, par patiesības un maldu izpratnes izmaiņām, kas caurcaurēm izteic arī šodienas sabiedrības pašizpratni. Taču vienlaikus šo stāstu caurauž nepārtraukti centieni filosofiju attiecināt pret mūsdienu pasauli, risinot tādas tēmas kā politika, reklāma, digitālās tehnoloģijas, mediju vara, izglītība u.c.

Tagad tapis arī grāmatas videoklips. Tajā izmantoti dažādi optiskās ilūzijas triki, kas skatītājam ļauj iejusties vērotāja lomā, atklājot lietas no dažādiem skatpunktiem. Vienlaikus video autori uzdod jautājumu par patiesības nozīmi un vērtību šodien, kas ir galvenais vadmotīvs Māra Kūļa jaunajā grāmatā “Finis veritatis? Par patiesību un meliem”.

“Ideja par videoklipu tapusi laikā, kad ar Covid-19 saistīto ierobežojumu dēļ publiskas grāmatas prezentācijas klātienē nebija iespējamas,” saka grāmatas autors Māris Kūlis.

“Šā videoklipa virsuzdevums bija parādīt acīmredzamu lietu neviennozīmību, izmantojot vienkāršu manipulāciju, optisku ilūziju, tādējādi aicinot ar vēsu prātu sev pajautāt, cik vienkārši varam uztvert lietu patiesumu šodien,” piebilst video idejas autors un režisors Aldis Ozoliņš. Videoklipā izmantoti vienkārši optiskie triki, telpiski 3D printēti objekti un pēcapstrādē veidoti video efekti.

Grāmatu klajā laidis LU Akadēmiskais apgāds. Tas ir vairāk nekā 400 lappušu biezs izdevums ar vairāk nekā 80 ilustrācijām no mākslas vēstures, tostarp Rembranta, van den Brūka, Vīriksa, Diksa, Šīles un citu autoru darbiem, kas lasītājam ļauj skaidrāk saredzēt filosofisko ideju un kultūras pārmaiņu gaitu.

Valsts prezidents Egils Levits par monogrāfiju raksta: "Grāmata runā par satraucošu tēmu – sabiedrībā vairojas viltus ziņas, kas ir veicinājušas neuzticēšanos gan citam pret citu, gan augstākām vērtībām. Tomēr bez patiesības un pastāvīgas tās meklēšanas neviena sabiedrība nevar dzīvot un attīstīties pilnvērtīgi". Grāmatu ar interesi var lasīt jebkurš, kam patīk filosofija, kultūras studijas, mūsdienu maldu laiku analīze. Tas ir pētījums, kas filosofijas vēsturi pavērš pret mūsdienām, lai aicinātu ar pagātni domāt par šodienu.

Māra Kūļa jaunā grāmata “Finis veritatis? Par patiesību un meliem” pieejama lielākajās grāmatnīcās un bibliotēkās. Drīzumā būs pieejama arī grāmatas versija e-formātā.

Vairāk par grāmatu: www.parpatiesibu.lv

Dalīties

Saistītais saturs

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji
30.12.2021.

Paziņoti fotokonkursa par Latvijas vērtībām uzvarētāji