Dr. Sarmīte Trūpa. Foto no personīgā arhīva.

2021. gada 15. septembrī plkst. 18.00 atsāksies Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejai veltītais cikls “Latvistika – pasaules skatījums”. Lekciju “Latviešu valoda Vācijā” lasīs Dr. Sarmīte Trūpa.

Dr. Sarmīte Trūpa ir Latvijas Universitātes Baltu filoloģijas bakalaura un maģistra programmas absolvente, vēlāk apguvusi arī mediju studijas Tībingenes Universitātē Vācijā. Kopš 2002. gada S. Trūpa strādā Maincas Johannesa Gūtenberga universitātes Slāvistikas, turkoloģijas un Baltijas
studiju institūtā. Viņas pētnieciskās intereses ietver sistēmiski funkcionālo gramatiku, minoritāšu valodas un sociolingvistiku, īpašu uzmanību pievēršot Baltijas valstu lingvistiskajai situācijai, kā arī latgaliešu rakstu valodai un latviešu dialektoloģijai. Ar Sarmītes Trūpas pētniecisko tematiku cieši saistīti arī Maincas Universitātē docētie lekciju kursi. 2010. gadā Petera Langa apgādā publicēta Dr. Sarmītes Trūpas doktora disertācija "Diskurse um lettische Identitätsbildung. Im Lichte der systemisch-funktionalen Grammatik" ("Latviskās identitātes veidošanās diskursi. Sistēmiski funkcionālās gramatikas skatījums"). Sarmīte Trūpa piedalās zinātniskās konferencēs un publicējas arī Latvijā.

Pasākumu vadīs profesore LU  HZF nodaļas profesore Lidija Leikuma.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv ), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties