No 5 līdz 8. jūlijam kvantu skaitļošanas teorijas pētniekus no visas pasaules pulcēs viena no vadošajām konferencēm nozarē – starptautiskā zinātniskā konference “16th Conference on the Theory of Quantum Computation, Communication and Cryptography (TQC)”. Konference ik gadu norisinājās citā valstī un to jau otro reizi bija plānots organizēt Rīgā, Latvijas Universitātē, taču epidemioloģiskās situācijas dēļ konferences dalībnieki tiksies tiešsaistē.

Konference norisināsies četras dienas un tās programmu veido četri ielūgtie referāti, 78 referāti, ko atlasījusi programmas komiteja, un vairāk nekā 115 stenda referāti.

“TQC konference pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi strauju izaugsmi un šogad tika saņemts rekordliels pieteikto rakstu skaits – 245 raksti, no kuriem programmas komiteja atlasīja 78 augsta līmeņa rakstus, kuru autori uzstāsies ar prezentācijām. Pateicoties LU Kvantu datorzinātnes centra ir atpazīstamībai pasaulē un starptautiskās zinātniskās sabiedrības uzticībai, jau pagājušajā gadā TQC konferencei bija jānotiek klātienē Latvijas Universitātē, taču Covid-19 pandēmijas dēļ mēs konferenci noorganizējām tiešsaistē. Konferences vadības komiteja uzticēja mums konferenci šogad organizēt vēlreiz, taču arī šoreiz klātienē tikties nevarēsim. Neskatoties uz to, interese par dalību konferencē ir liela un dalībnieku skaits ir jūtami lielāks nekā klātienes konferencēs,” stāsta Latvijas Universitātes profesors, LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, TQC 2020 galvenais organizators Andris Ambainis.

Ielūgtos referātus konferencē nolasīs pasaulē atzīti zinātnieki: Sesīlija Lansijena (Cécilia Lancien) no Tulūzas Matemātikas institūta un Francijas Nacionālā zinātniskā izpētes centra, Srinivasans Arunačalams (Srinivasan Arunachalam) no IBM T.J. Vatsona pētījumu centra, Kai-Mins Čungs (Kai-Min Chung) no Academia Sinica Taivānā un Skots Āronsons (Scott Aaronson) no Teksasas Universitātes Ostinā, ASV.

Konferences ietvaros tiks pasniegta arī balva par labāko rakstu, kā arī norisināsies atvērtās problēmu sesijas, kurās dalībnieki varēs rast domubiedrus dažādu problēmu un uzdevumu risināšanai. Konferences rakstu krājums tiks izdots Leibnica institūta izdotajā LiPICS sērijā un būs bez maksas pieejams ikvienam interesentam. No 10 konferences rakstu krājumā iekļautajiem rakstiem divi ir LU pētnieku darba rezultāts – pētnieku Andra Ambaiņa, Kaspara Baloža un Jāņa Iraida raksts “A note about claw function with a small range” un Nagojas Universitātes Japānā pētnieku Fransuā Le Gala (François Le Gall) un Harumiči Nišimura (Harumichi Nishimura) kopīgi ar LU pētnieku Abuzeru Jakarilmazu veiktais pētījums “Quantum Logarithmic Space and Post-Selection”. Konferences referātu iepriekšierakstītās prezentācijas un tiešraides ir iespējams skatīties TQC Youtube kanālā.

Konferenci organizē Latvijas Universitātes mācībspēki, pētnieki un darbinieki un to atbalsta uzņēmums “Accenture”. Ziedojumu administrē Latvijas Universitātes fonds.

Plašāk par konferenci

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitāte no Accenture kvantu algoritmu izpētei saņēmusi 270 tūkst. eiro
16.02.2023.

Latvijas Universitāte no Accenture kvantu algoritmu izpētei saņēmusi 270 tūkst. eiro

“Praktiķi” un “teorētiķi” strādās kopā. Saruna ar profesoru Andri Ambaini
06.08.2021.

“Praktiķi” un “teorētiķi” strādās kopā. Saruna ar profesoru Andri Ambaini