Publicitātes attēls.

Augstas veiktspējas skaitļošanas (HPC) kompetences centrs Latvijā piedāvā unikāla un interaktīva pasākuma gaitā iepazīt HPC iespējas Latvijā un pasaulē. Cieši plecu pie pleca strādājot ar Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ekspertiem, laikā no 5. līdz 9. jūlijam tiek organizēta Atvērtā HPC nedēļa.

Superskaitļošana jeb augstas veiktspējas skaitļošana (angliski High-Performance Computing, HPC) visā pasaulē tiek izmantota, lai krietni ātrāk veiktu lielāka apjoma aprēķinus un dažāda veida simulācijas nekā uz personālā datora. Piemēram, simulācijas veikšana pirms ražošanas procesa uzsākšanas ļauj ietaupīt resursus, ar HPC simulāciju palīdzību iepriekš jau atrodot piemērotākos risinājumus izejmateriāliem vai tehnoloģiskajiem procesiem.

Atvērtā HPC nedēļa tiek organizēta attālināti un piedāvās plašu programmu, iepazīstinot industrijas pārstāvjus, zinātniekus un citus interesentus ar iespējām, ko sniedz HPC. Pirmā pasākuma diena (7. jūlijs) būs veltīta ievadam par HPC – tās nozīmi Eiropas mērogā un pieejamajiem skaitļošanas resursiem Latvijā, kā arī Latvijas akadēmiskajam tīklam.

Atsevišķa sadaļa būs veltīta lieljaudas datu tīklam Latvijā ar iespēju praktiski izmēģināt lielapjoma datu pārsūtīšanas procesu un tā ātrumu. Šīs nedēļas laikā uzzināsiet arī par būtiskākajiem jautājumiem, kas jāzina par pieslēgšanos HPC un tā darbības pamatprincipiem. Pēc tam, iepriekš piesakoties, dalībniekiem būs iespēja praktiski pieslēgties HPC un risināt vienkāršus uzdevumu piemērus lektora vadībā gan ar komandrindu palīdzību, gan interaktīvā grafiskā vidē.

Atvērto programmatūru dienas (9. jūlijā) seminārā būs iespējams uzzināt, kas ir mūsdienās arvien plašāk lietotās atvērtā koda programmatūras, kādiem mērķiem tās izmanto un kādas biežāk lietotās komerciālās programmatūras iespējams aizstāt ar atvērtā koda programmatūru. Neiztiks arī bez praktisku piemēru demonstrēšanas, piemēram, tehnoloģisko un vides procesu modelēšana, vēja plūsmu simulācija un mašīnmācīšanās uzdevumu veikšana ar Google Collab/Python.

Visas nedēļas laikā (5.-9. jūlijs) būs iespēja konsultēties ar jomas ekspertiem par HPC izmantošanas jautājumiem sekojošās tēmās:

  • HPC lietošanas tehniskie aspekti (5. un 9. jūlijs);
  • HPC pakalpojumi un infrastruktūra (8. un 9. jūlijs);
  • Bioinformātika /genomika (8. jūlijs 14:30-16:30);
  • Laikapstākļu modelēšana un klimata datu analīze (9. jūlijs);
  • Mākslīgais intelekts un mašīnmācīšanās (5. jūlijs 10:00-12:00);
  • Modelēšana būvniecībā (5., 6., 8. un 9. jūlijs);
  • Pievienošanās lieljaudas datu tīklam (7. jūlijs 13:10-16:30);
  • Skaitļošanas ķīmija / zāļu izstrāde (8. jūlijs);
  • Skaitliskā hidrodinamika (9. jūlijs 9:00-11:00);
  • Tehnoloģisko procesu modelēšana (5., 6., 7. un 9. jūlijs).

Lai pieteiktos konsultācijām ar jomas ekspertiem Latvijā, dalībai HPC dienā vai atvērto programmatūru dienā, lūgums aizpildīt reģistrēšanās anketu.

Zoom saite uz pasākumu tiks nosūtīta individuāli reģistrētajiem dalībniekiem. Pasākums tapis pateicoties HPC kompetences centram Latvijā EuroHPC projekta “Nacionālie kompetences centri EuroHPC ietvaros” (EuroCC) ietvaros sadarbībā ar RTU HPC centru un LU FMOF Skaitliskās modelēšanas institūtu. Sīkāka informācija: eurocc-latvia.lv.

Dalīties