© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Piedāvājot studēt daudzas Eiropas valodas un kultūras, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē izveidota jauna akadēmiskā bakalaura studiju programma “Filoloģija”. Studijas tajā sniedz gan pamatzināšanas valodniecībā un literatūrzinātnē, gan arī ļauj specializēties konkrētas valodas un kultūrvides jomā.

Studijas paredz kopīgus valodu, literatūras, kultūrjomas teorētiskos kursus obligātajā daļā, savukārt specializācija konkrētu valodu un tekstu jomā risināsies studenta izvēlēto apakšprogrammu ietvarā – franču filoloģija, klasiskā filoloģija, krievu filoloģija, vācu filoloģija, somugru studijas.

Apakšprogramma “Klasiskā filoloģija” līdztekus pamata zināšanām filoloģijā un nozarē nodrošinās specializāciju klasiskajā filoloģijā – sengrieķu un latīņu valodas un antīkās kultūrvides, īpaši literatūras jomā. Apakšprogramma “Krievu filoloģija” līdztekus pamata zināšanām filoloģijā un valodniecības un literatūrzinātnes nozarē sniegs akadēmiskas, mūsdienu prasībām atbilstošas vispārīgas pamata zināšanas krievu filoloģijā un valodniecības un literatūrzinātnes nozarē un piedāvās specializāciju krievu un slāvu valodas un kultūrvides jomā. Apakšprogramma “Franču filoloģija” līdztekus pamata zināšanām filoloģijā un valodniecības un literatūrzinātnes nozarē nodrošinās specializāciju franču filoloģijā – franču valodas un frankofonijas kultūrvides jomā, īpaši akcentējot franču valodas mijiedarbību ar citām romāņu valodām (itāļu un spāņu). Apakšprogramma “Somugru studijas” līdztekus pamata zināšanām filoloģijā un valodniecības un literatūrzinātnes nozarē piedāvās specializāciju somugru studijās – igauņu un/vai somu valodas un kultūrvides jomā, kā arī sastatījumā ar citām valodām un kultūrfenomeniem. Apakšprogrammas “Vācu filoloģija” mērķis ir līdztekus pamata zināšanām filoloģijā, valodniecības un literatūrzinātnes nozarē nodrošināt specializāciju vācu filoloģijā – valodniecībā, literatūrzinātnē un valstsmācībā/kultūras studijās.

Pēc studijām absolventi var izmantot iegūtās zināšanas darbā  valsts un pašvaldību institūcijās, valstu vēstniecībās kultūras, sabiedrisko attiecību vai mediju informācijas speciālista amatos, mediju uzņēmumos, izdevniecībās, redakcijās, tulkošanas birojos, bibliotēkās, muzejos, skolās un citviet.

Studiju ilgums pilna laika klātienē ir trīs gadi.

Studiju programmas absolventi iegūs humanitāro zinātņu bakalaura grādu valodu studijās.  

Studiju programmā paredzētas gan budžeta, gan maksas studiju vietas. Uzņemšana jaunajā studiju programmā iecerēta 2021. gada vasarā. Pašreiz studiju programma ir iesniegta licencēšanai Augstākās izglītības kvalitātes aģentūrā un ir licencēšanas procedūras noslēguma posmā. Aktuālajai informācijai par uzņemšanu studiju programmās Latvijas Universitātē iespējams sekot vietnē www.gribustudet.lv.

Ar mērķi nodrošināt starptautiski konkurētspējīgu izglītību un veidot tautsaimniecības attīstību veicinošas studiju programmas Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē pārmaiņas piedzīvo studiju programmu piedāvājums: no līdzšinējām 14 programmām konsolidācijas procesā top piecas jaunas studiju programmas un tiek veidota līdz šim neīstenota studiju programma starpkultūru studiju jomā.

Programmas top projekta “Starptautiski konkurētspējīgu un Latvijas tautsaimniecības attīstību veicinošu studiju programmu izveide Latvijas Universitātē” (projekta Nr.8.2.1.0/18/A/015) ietvaros. Projektā piedalās astoņas Latvijas Universitātes fakultātes un tiek izstrādātas septiņpadsmit jaunas studiju programmas. Projekta sadarbības partneri ir Daugavpils Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija, Tartu Universitāte. Visu jauno studiju programmu izstrādi, to licencēšanu, aprobēšanu un akreditāciju iecerēts paveikt laika posmā līdz 2023. gada novembrim.

Dalīties

Saistītais saturs

Uzņemšana Latvijas Universitātē sāksies jūnija beigās
09.06.2021.

Uzņemšana Latvijas Universitātē sāksies jūnija beigās

Izveidota jauna bakalaura studiju programma ar dažādu Eiropas valodu aptvērumu
21.05.2021.

Izveidota jauna bakalaura studiju programma ar dažādu Eiropas valodu aptvērumu

Licencēta jaunā bakalaura studiju programma anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studijās
21.04.2021.

Licencēta jaunā bakalaura studiju programma anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studijās