Jau piektdien, 30. aprīlī, no plkst. 18.00 līdz 23.00 attālināti norisināsies pasākums Zinātnieku nakts 2021, kuru šogad organizē Latvijas Universitāte (LU) un tajā apmeklētājiem piedāvās iepazīt LU īstenotās zinātniskās darbības daudzveidību trīs virtuālajās skatuvēs nodrošinot izklaidējošas un izglītojošas aktivitātes visa vakara garumā.

LU PROGRAMMA

Eiropas Zinātnieku nakts pasākums Latvijā notiks jau 15. reizi un šogad vietnē zinatniekunakts2021.lv būs pieejams interesentiem jebkurā vietā Latvijā un pasaulē. Teju 20 paralēlās tiešraidēs Zinātnieku nakts 2021 apmeklētāji varēs vērot ap 15 dažādu Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu sagatavotās lekcijas, diskusijas, demonstrējumus, viktorīnas un citas aktivitātes, starp kurām sev piemērotākās programmā apmeklētāji varēs atlasīt pēc trīs kategorijām -  Mazie pētnieki, Izzinātāji un Lielā zinātne.

LU kanālā visa vakara garumā tiešraidi varēs vērot trīs virtuālajās skatuvēs. Pasākumu LU atklās ar rektora Indriķa Muižnieka uzrunu plkst. 18.00, bet noslēgs ar Radio Naba tiešsaistes diskotēku “Astrozaurs 21” pēc plkst. 23.00.

Skatuvē SINISTRUM programma iesāksies ar interaktīvu prezentāciju, kurā tiks atspoguļoti zibakcijas “Viena diena Latvijā” rezultāti, ļaujot ieraudzīt, kā un cik ātri Latvijas teritorijā ienāk pavasaris. Turpinājumā apmeklētāji varēs vērot starpdisciplināru uzvedumu DEGUMS, kas aicinās paplašināt skatījumu elpu un ožu. Košus un pārsteidzošus eksperimentus SINISTRUM skatuvē demonstrēs Ķīmijas (ĶF) un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF), Ķīmiskās fizikas institūta (ĶFI) un Cietvielu Fizikas institūta (CFI) zinātnieki, demonstrējot luminiscenci, bateriju elektrodu, izotopus, gaismas neparasto dabu un citas interesantas lietas. Humanitāro zinātņu fakultāte (HZF) piedāvās “Atpazīt valodu” interesantā spēlē un pētīs 1450. gada angļu manuskripta lapas, bet Pedagoģijas psiholoģijas un mākslas fakultāte (PPMF) aicinās uz nebijušu aktivitāti “Banānu klavieres un želejas bungas”. Bioloģijas institūts (BI) SINISTRUM skatītājus aicinās testa veidā pārbaudīt, vai atpazīsti aizsargājamās augu sugas, bet Botāniskais dārzs – virtuāli paviesoties augu mājās. LU Muzejs ne tikai dos iespēju uzzināt vairāk par studentu karceri, bet arī aicinās “Pavasarīgi zvaigžņotā pastaigā” kopā ar astronomu Ilgoni Vilku. SINISTRUM tiešraides noslēgumā varēs noskatīties filmu “Latvijas stāsti” raidījuma sižetu par Latvijas vēstures institūtu. Visa vakara garumā ar skatītājiem kopā SINISTRUM kanālā būs moderatore Elīna Krēmere.

Skatuvē DEXTRUM Zinātnieku nakts 2021 programma sāksies ar LU Bibliotēkas diskusiju “Sabiedriskā zinātne. Quo Vadis?”. Turpinājumā ĶF iepazīstinās ar aktuālo Organiskās ķīmijas un Fizikālās ķīmijas katedrās, ĶFI stāstīs par zinātnes un industrijas sinerģiju, bet Fizikas institūts (FI) demonstrēs šķidro metālu. Turpinot ar dabaszinātnēm, FMOF pētnieki piedāvās diskusiju “Kas notiek fiziķu prātos?”, bet Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte (ĢZZF) tiešsaistes prezentācijās noskaidros senajā devona periodā valdošos apstākļus un demonstrēs karšu pārlūku darbībā. HZF piedāvās noklausīties interviju ar austrumu kultūras speciālistu un stāstīs par Āzijas valodu zināšanu piedāvātajām karjeras iespējām. DEXTRUM virtuālās skatuves noslēgumā Atomfizikas un spektroskopijas institūta (ASI) zinātnieki iepazīstinās ar interesantiem faktiem no fizikas vēstures, dzīvsudrabu, rezonatoriem, nanomateriāliem un pastāstīs vairāk par Biofotonikas laboratoriju. Visa vakara garumā ar skatītājiem kopā DEXTRUM skatuvē būs moderators Artis Ozoliņš.

MAGNUM skatuvē ĶFI iepazīstinās ar Nanomateriālu laboratorijā veiktajiem pētījumiem, bet ĢZZF stāstīs par augsnes pētījumiem un augsnes karšu veidošanu, kā arī polārpētnieciskām ekspedīcijām. FMOF ne tikai prezentēs īstenotos pētījumus un projektus, bet arī apgāzīs mītus par energoefektivitāti un aicinās uz “Kvantu biljarda laboratoriju”. Ar japāņu kultūru iepazīstinās HZF, bet PPMF stāstīs par spēlēm mūsu ikdienā. Tiešsaistes diskusijā LU Muzejs MAGNUM skatītājus aicinās atpazīt 20. gadsimta 1. pusē fotografētus objektus, bet CFI palūkosies uz Latvijas ražošanu, zinātni un inovācijām pasaules līmenī. ASI aicinās uz sarunu par zinātnieku sadarbību ar komercsektoru, bet vakara noslēgumā LU Studentu padome diskusijas formātā piedāvās uzklausīt piecu jaunu zinātnieku / studentu pieredzes stāstus. Visa vakara garumā ar skatītājiem kopā MAGNUM skatuvē būs moderators Rihards Blese.

Papildus trīs galveno virtuālo skatuvju programmai, aizraujošas aktivitātes LU struktūrvienības piedāvās arī Zinātnieku nakts 2021 platformas ekspo sadaļā.

Vietne zinatniekunakts2021.lv ir atvērta apmeklētāju reģistrācijai un piedāvā iespēju iepazīties ar plašāku programmu, kā arī atzīmēt sev tīkamākās aktivitātes, izveidojot personalizētu favorītu sarakstu.

Apmeklētāji aicināti dalīties ar stāstiem un foto no sava virtuālā Eiropas Zinātnieku nakts apmeklējuma sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2021. Vairāk par Zinātnieku nakti 2021 var lasīt ej.uz/zinatniekunakts2021.

Par Eiropas Zinātnieku nakti

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas jau 14 gadus septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi noticis vairāk nekā 30 valstīs un 300 pilsētās. Sakarā ar ierobežojumiem Covid-19 slimības izplatības mazināšanai, 2020. gadā rudenī plānotā Eiropas Zinātnieku nakts tika pārcelta uz šī gada 30. aprīli un drošības nolūkos norisināsies tiešsaistē vietnē zinatniekunakts2021.lv.

Latvijā Eiropas Zinātnieku nakti šogad organizē Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Eiropas Zinātnieku nakts pasākumu īstenošanu tiek finansēta ERAF projekta 1.1.1.5. Atbalsts starptautiskās sadarbības projektiem pētniecībā un inovācijās Nr. 1.1.1.5/20/A/002  ietvaros.

 

Zinātnieku nakts 2021 norisināsies, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai.

Dalīties