9. aprīlī, sākot no plkst. 11.00, Zoom platformā, kā arī Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes (LU TF) Facebook lapā, norisināsies “Neērto tēmu referātu maratons”, kurā šogad pārstāvētas piecas Latvijas Universitātes fakultātes! Jau sesto gadu pēc kārtas “Neērto tēmu referātu maratons” ir kļuvis par platformu, kur studenti un absolventi var uzlabot savas pētījumu prezentēšanas spējas, bet vēl jo vairāk – aktualizēt tās tēmas, kas viņiem ir svarīgas un par ko sabiedrībā vēl joprojām pārāk atklāti nerunā.

Neērto tēmu referātu maratonu šogad aizsāksim ar vēsturiskākiem jautājumiem, kas sevī ietver arī dažādu ideoloģiju nostājas. Pirmais ar referātu uzstāsies LU Ķīmijas fakultātes maģistra studiju programmas students Artūrs Šilaks, kurš pastāstīs vairāk par Kārļa Marksa idejām mūsdienās. Pēc tam LU Vēstures un filozofijas fakultātes maģistra studiju programmas absolvents Ļevs Perlovs klausītājiem sniegs ieskatu par vēstures lomu valstī mūsdienās un no tā izrietošos mītus un neērtās tēmas. Pirmo apakšsekciju neviļus pabeigsim ar jautājumu, vai tad cilvēks vispār var būt brīvs no vēstures, no ideoloģijām un no sabiedrības normām? Par to vairāk pastāstīs LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes bakalaura studiju programmas studente Anna Holberga.

Otrajā apakšsekcijā pievērsīsimies dažādiem teoloģiskiem un reliģiskiem jautājumiem. Sekciju aizsāks LU Teoloģijas fakultātes maģistra studiju programmas studente Beāte Orlova ar referātu par kara izpratni kā Dieva vadītu procesu viduslaiku Livonijas vēstures hronikās. Tālāk LU TF bakalaura studiju programmas studente Anastasija Ciesa aplūkos jautājumu par to, vai kristieši drīkstētu teikt “jā” viendzimuma laulībām, apskatot šo jautājumu caur Latvijas interneta vidē publicēto konservatīvo viedokļrakstu prizmu. LU TF doktorants Iļja Marija Boļšakovs savā referāta nosaukumā izsaka ļoti provokatīvu jautājumu: “Vai kristietība ir iespējama bez katolicisma?”, par ko tad viņš vairāk pastāstīs referāta gaitā. Savukārt otro apakšsekciju noslēgsim ar LU TF bakalaura studiju programmas studentes Ilzes Ūdres referātu par reliģisko terorismu.

Noslēguma apakšsekcijā, kas norisināsies pēc pusdienu pārtraukuma, referenti apskatīs dažādus tematus. Vispirms LU Humanitāro zinātņu fakultātes maģistra studiju programmas studente Elizabete Grinblata pastāstīs vairāk par intīmpreču mārketinga problemātiku. Pēc tam LU TF maģistra studiju programmas students Seimurs Guseinovs apskatīs apreibinošo vielu lietošanu islāma tradīcijā, savukārt noslēgsim Neērto tēmu referātu maratonu ar LU TF doktoranta Ņikitas Andrejeva referātu par kristiešu mēmēm.

Programma pieejama šeit.

Neērto tēmu referātu maratonu moderēs LU TF absolvents, datorspēļu izstrādātājs Vladimirs Slavs.

Zoom saite uz pasākumu atrodama LU TF tīmekļa vietnē. Sekot līdzi pasākumam būs iespējams arī tiešsaistē LU TF Facebook lapā. Facebook komentāros uzdotie jautājumi tiks pārpublicēti Zoom.

Dalīties