Attēlā redzams lāzera stars virs LU Botāniskā dārza mērījumu laikā. Foto: LU Astronomijas institūta lāzerstacija

Latvijas Universitātes Astronomijas institūta lāzerstacija iesaistījusies Starptautiskā lāzerlokācijas dienesta (International Laser Ranging Service, ILRS) eksperimentā, kurā mēģina konstatēt tumšās matērijas esamību Zemei tuvējā kosmiskajā telpā.

Pastāv hipotēze, ka lielu daļu, apmēram 85 % no kopējās Visuma masas, veido tā saucamā tumšā matērija. Eiropas Kosmosa aģentūra (European Space Agency, ESA) ir uzsākusi projektu GASTON, kurā mēģina konstatēt tumšās matērijas esamību Zemei tuvējā kosmiskajā telpā.

“Šim nolūkam izmanto ļoti precīzus Eiropas satelītnavigācijas sistēmas “Galileo” pavadoņu pozīciju mērījumus. Veicot šo pavadoņu lāzerlokāciju un apvienojot to ar citām mērījumu metodēm, ir iespējams atklāt pat niecīgas novirzes no to paredzētās orbitālās kustības,” skaidro Astronomijas institūta direktors Kalvis Salmiņš.

Projektā kopā ar citām lāzerlokācijas sistēmām no Starptautiskā lāzerlokācijas dienesta ir iesaistījusies arī LU Astronomijas institūta lāzerstacija. Astronomijas institūts veic mērījumus t. i. iegūst datus kopā ar citām Starptautiskā lāzerlokācijas dienesta dalībniecēm.

Eksperimenta īpatnība ir tā, ka to nevar īstenot vienā valstī vai institūtā, jo no katras observatorijas var redzēt tikai pavadoņa orbītas daļu, bet ir nepieciešams iegūt mērījumus no visām orbītu daļām.

“Par atklājumiem vēl pāragri runāt, tas ir eksperiments, kurā mēs piedalāmies un veicam mērījumus. Izvirzītā hipotēze var apstiprināties vai arī radīsies citi secinājumi,” stāsta K. Salmiņš.

Eksperimenta ideja pieder Francijas zinātnieku grupai, ko atbalsta Eiropas Kosmiskā aģentūra, savukārt lāzerlokācijas datus piegādā ILRS, kuras sastāvā ir arī LU Astronomijas institūts. Projekta mērījumi sākās 2021. gada janvārī, un ilgs līdz marta beigām.

Dalīties