Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte 2021. gada februārī sākusi īstenot Norvēģijas finanšu instrumenta projektu “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā”.

Projekta īstenošanas rezultātā tiks pilnveidota un uzlabota informācija par Latvijas lauksaimniecībā izmantojamo augsni, kā arī tiks iegūta informāciju par oglekļa izmaiņām augsnē un valstij raksturīgiem siltumnīcefekta gāzu emisiju faktoriem.

Projekta vispārējais mērķis ir lauksaimniecībā izmantojamās zemēs nodrošināt ilgtspējīgu augsnes apsaimniekošanu, kas sekmētu klimata pārmaiņu ierobežošanu un sabiedrības nodrošināšanu ar pārtiku ilgtermiņā.

LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte veiks nacionālo augsnes datu atjaunināšanu un pilnveidošanu, kas būtu izmantojami klimata pārmaiņu politikā, vadot šādas aktivitātes:

  • Vēsturiskās Latvijas lauksaimniecības zemju augšņu informācijas datubāzes pilnveidošanu.
  • Latvijas nacionālās augšņu klasifikācijas sistēmas pilnveidošanu, saskaņojot to ar starptautisko Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) Pasaules augšņu klasifikatora (PAK) (WRB 2014) klasifikācijas sistēmu.
  • Augšņu kartēšanas metodikas izstrādi dažādos mērogos.
  • Kūdras augšņu izplatības novērtēšanu lauksaimniecības zemēs.
  • Ekspertu apmācības augsnes apraksta un kartēšanas veikšanai, saskaņā ar valsts un starptautisko PAK (WRB 2014) klasifikācijas sistēmu.

Iegūto informāciju plānots izmantot ilgtspējīgiem lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimniekošanas risinājumiem, sniedzot papildu informāciju gudrai un mūsdienīgai saimniekošanai. 

Atjauninātie valsts augsnes dati uzlabos ar klimatu saistīto informāciju par augsni, kas izmantojama klimata pārmaiņu politikā, kā arī palielinās ekspertu zināšanas par ilgtspējīgu augsnes pārvaldību. Vienlaikus projekta gaitā pilnveidotos nacionālos augsnes datus varēs izmantot valsts pārvaldes iestādes, lauksaimnieki un nevalstiskās organizācijas, un arī zinātniskās iestādes, izstrādājot un īstenojot klimata politiku. 

Zemes apsaimniekotājiem projekta rezultāti sniegs papildu informāciju par augsni, lai veicinātu lauksaimniecības ražošanas resursu efektīvāku izmantošanu, nodrošinātu produkcijas kvalitāti un saglabātu nozares konkurētspēju, vienlaikus samazinot lauksaimniecības slodzi uz vidi un saglabājot ekosistēmas. 

Sadarbības partneri Norvēģijas Grantu klimata un vides 2014.–2021. gada perioda programmas “Klimata pārmainu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” iepriekš noteiktā projekta "Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā" realizēšanā ir Zemkopības ministrija, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūts, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” un  Valsts augu aizsardzības dienests. Projekts tiks īstenots līdz 2024. gada 31. janvārim.

Projekta plānotais budžets ir 1,83 miljoni eiro, ko veido Norvēģijas piešķirtais 1,56 miljoni eiro grantu finansējums un 0,27 miljoni eiro nacionālais līdzfinansējums.

“Strādājam kopā zaļai, konkurētspējīgai un iekļaujošai Eiropai”

Dalīties