No 8. līdz 10. februārim norisinājās Ziemeļvalstu mālu pētnieku sanāksme jeb 3. starptautiskais un interdisciplinārais simpozijs "Māli un Keramika".

Konferenci organizēja Latvijas Mālu zinātniskā apvienība sadarbībā ar Latvijas Universitāti un uzņēmumu Alina. Pasākumu atklāja LU prorektors Valdis Segliņš, kas aicināja zinātniekus turpināt iesāktos pētījumus mālu zinātnē.Tiešsaistē satikās vairāk nekā 30 pētnieku, kurus aizrauj sarežģīto nanokristālu pētniecība no visdažādākajiem aspektiem. Tika apspriesti jaunākie pētījumi mālu minerālu pielietošanā visdažādākajos materiālos, to detalizēta raksturošana un īpašību pētījumi, kā arī to loma augsnē un dažādos ģeoloģijas procesos. Konferences tēžu krājums ar detalizētāku izklāstu par prezentētajiem pētījumiem pieejams ŠEIT.

Konferences laikā veiktajā aptaujā pētnieki norādīja uz nepieciešamo atbalstu sadarbībai ar tehnoloģijas pārneses institūcijām, lai veicinātu straujāku jaunu produktu attīstību. Lai gan tiešsaistes pasākums nespēj aizstāt klātienes tīklošanas pasākumu, tas tomēr deva iespēju satikties zinātniekiem no 11 dažādām valstīm un prezentēt savus pētījumus. Īpaši svarīgi tas bija jaunajiem zinātniekiem, kuriem ir būtiski popularizēt un aizstāvēt savu pētījumu rezultātus. Dalībnieki novērtēja pasākumu kā izdevušos un veltīja daudz pateicības vārdu organizētājiem.

Šajā sarežģītajā laikā konference ļāva koncentrēties uz jaunākajiem pētījumiem mālu zinātnē, un atslēgties no ikdienas nemitīgajiem praktiski risinājumiem jautājumiem, lai pielāgotos mainīgajai situācijai. Pēdējā zināmā Ziemeļvalstu mālu pētnieku tikšanās notika 2001. gadā Oslo Norvēģijā, un šī Latvijas zinātnieku organizētā konference ir atjaunots sākums ciešākai informācijas apmaiņai un sadarbībai ziemeļvalstu zinātnieku vidū. Latvijas Mālu zinātniskā apvienība plāno rīkot konferenci reizi divos gados. Aktuālā informācija par biedrības aktivitātēm atrodama mājaslapā https://www.latclay.lv/biedriba-lmza/. Ja arī Tevi interesē uzzināt vairāk par šiem sarežģītajiem nanokristāliem, kuri atrodami it visur, arīdzan uz Marsa, sazinies ar mums!

Dalīties