Profesore Sanita Osipova. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore Sanita Osipova ieguvusi godpilno titulu “2020. gada Eiropas cilvēks Latvijā”.

Godināšanas ceremonijā, kas notika 28. decembrī, S. Osipova pateicās visiem balsotājiem, sakot: “2020. gads ir bijis sarežģīts gads. Mēs palikām tepat, bet pasaule ap mums mainījās. Mums visiem bija strauji jāmainās. Šajā situācijā Satversme kļuva par katalizatoru sabiedrībā valdošajām vērtību cīņām. Negaidot, bet likumsakarīgi, jo tur, kur sabiedrība nevar atrast vienprātību, tas tiek izlemts tiesā. Domājot par vērtībām, ir divi valstij ejamie ceļi – viens no tiem, kad vara nosaka visu. Bet ir arī otrs ceļš. Un tas ir Eiropas Savienības ceļš – iecietības un sirdsgudrības ceļš. Tajā augstākā vērtība ir cilvēka cieņa.”

Balsotāju pamatojumos lasām: “S. Osipova ņem vērā demokrātiski tiesiskas valsts principus un to attīstību, pielāgojoties sociālajai realitātei sabiedrībā. Inteliģentā un gudrā komunikācijā skaidro plašai sabiedrībai Satversmes tiesas lēmumus. Tuvina Latviju Eiropas vērtībām – tolerancei un tiesiskumam, – patiesībā mūsu kopīgām vērtībām. S. Osipova sargā Latvijas piederības Eiropai stūrakmeni – valsts tiesiskumu. S.Osipovas vadībā Satversmes tiesa mūs ved pretī Eiropai, kas skan mulsinoši, ņemot vērā ģeogrāfisko situāciju, kā arī dalību ES kopš 2004. gada, bet tā ir absolūta patiesība.”

Balsojumu jau 23. gadu organizē biedrība “Eiropas kustība Latvijā”, un tā mērķis ir godināt cilvēku, kurš ar saviem darbiem 2020. gadā ir devis lielāko ieguldījumu Eiropas kopējo vērtību stiprināšanā Latvijā un Latvijas vārda spodrināšanā Eiropā.

Dalīties