Starptautiski nozīmīga (IF7.3) Amerikas Ķīmijas biedrības žurnāla ACS SENSORS speciālizdevumā izdevuma redkolēģija izvēlējusi 30 sensoru tehnoloģijas, vadoties pēc to oriģinalitātes un potenciālās ietekmes uz nozares turpmāko attīstību. Šīs tehnoloģijas demonstrē svarīgākos sasniegumus sensoru jutības, specifiskuma, ticamības jomās.

Viena no tehnoloģijām, kas uzsvērta arī redaktora ievadrakstā – spektroskopijas un metāla oksīda sensoru nolasījumu kombinēšana, ko izvēlētajā rakstā aprakstījuši  Boris Mizaikoff (Ulme, Vācija) grupas kolēģi. Tehnoloģija izstrādāta H2020 projekta VOGAS ietvaros, kura klīnisko darbu starptautiskā mērogā koordinē Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI).

Sagaidāms, ka rakstā aprakstītās tehnoloģijas pirmās izgatavotās prototipu vienības tūlīt pēc sākotnējā tehniskā izvērtējuma nobeigšanas tiks saņemtas Rīgā atkārtojamības analīzei un pirmajiem klīniskajiem izvērtējumiem; tiek plānots, ka pirmie klīniskie izvērtējumi jau nākamā gada pirmajos mēnešos tiks uzsākti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Ķirurģiskās onkoloģijas klīnikā. Par VOGAS projekta realizēšanu noslēgts sadarbības līgums Latvijas Universitātes un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas starpā.

VOGAS projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas “Apvārsnis 2020” pētniecības un inovācijas programmas saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 824986 

 

Vairāk informācijas:

Dalīties