© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Republikas Saeima ir uzsākusi izskatīt Izglītības un zinātnes ministrijas ierosināto Augstskolu likuma grozījumu likumprojektu, kurš skar atsevišķas spēkā esošā Augstskolu likuma normas.

Savukārt Latvijas augstākās izglītības un zinātnisko institūciju pārstāvošās organizācijas Rektoru padomes 2020. gada jūnijā izveidotās darba grupas ietvarā ir izstrādājušas jauna apvienotā Augstākās izglītības un zinātnes likumprojekta piedāvājumu.

Sešu mēnešu laikā šī likumprojekta izstrādē iesaistījās gan Rektoru padome, Valsts zinātnisko institūtu asociācija, Koledžu asociācija, Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, Augstākā izglītības un zinātnes padome, gan arī nozares eksperti. Jaunā likumprojekta normas tika apspriestas arī ar Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Ārvalstu investoru padomes pārstāvjiem. Līdz ar to šobrīd sagatavotais likumprojekts ietver gan nozares pārstāvju, gan sadarbības organizāciju saskaņotos viedokļus.

Sagatavoto likumprojektu Latvijas augstākās izglītības un zinātnisko institūciju pārstāvošās organizācijas iesniegs Valsts prezidentam, Izglītības un Zinātnes ministrijai un Saeimas deputātiem ar aicinājumu virzīt to izskatīšanai, jo tas palīdzēs apvienot nozari un risināt sistēmiskās problēmas, kas netiek skartas šobrīd izskatāmajā Augstskolu likuma grozījumu likumprojektā, kā arī izveidot 21. gadsimtam atbilstošu tiesiskā regulējuma bāzi augstskolu un zinātnisko institūtu darbībai un pārvaldībai.

Zinātnieki un akadēmiskais personāls ir gatavi nodrošināt likumdevējam arī kompetentu ārvalstu ekspertu palīdzību zinātnes un augstākās izglītības darbības un pārvaldības regulējuma jautājumos. Eiropas universitāšu apvienība (UNICA) un Eiropas universitāšu fonds (EUF) jau ir nosūtījuši Latvijas augstākajām amatpersonām vēstules, aicinot ievērot starptautiskajos līgumos nostiprinātos universitāšu akadēmiskās brīvības un autonomijas principus arī tad, ja tiek veidotas sabiedrības pārstāvjus iekļaujošas padomes, nepieļaujot politisku iejaukšanos pētniecības organizāciju un augstskolu pārvaldībā.

Lai skaidrotu, kāpēc Latvijas augstākās izglītības un zinātnes nozarei nepieciešams jauns likuma projekts, kas veidos vienotu un starptautiski konkurētspējīgu zinātnes un augstākās izglītības telpu, un iepazīstinātu ar sagatavotā projekta galvenajiem aspektiem un sabiedrības ieguvumiem, 9. decembrī no plkst. 11.00 līdz 12.00 Latvijas Zinātņu akadēmija organizē preses videokonferenci ar pieslēgumu ZOOM platformai:

https://us02web.zoom.us/j/85036194781?pwd=dnRKZnVEbDdqaEk5ODdDUkxZK25JQT09
Meeting ID: 850 3619 4781
Passcode: 434910

Mediju pārstāvjiem būs iespēja uzdot jautājumus Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentam prof. Ivaram Kalviņam, Rektoru padomes priekšsēdētājai prof. Rūtai Muktupāvelai, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības vadītājam K. Jaudzemam, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājam prof. Jānim Vētram, apvienotās darba grupas vadītājam prof. A. Sarnovičam.

Dalīties