2020. gada pavasarī LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki kopā ar kultūras žurnālu Punctum aizsāka veidot Pandēmijas dienasgrāmatu kolekciju, kas glabājas Latviešu folkloras krātuves (LFK) Autobiogrāfiju krājumā. Līdz maijam, kad būtiski mazinājās valstī noteiktie ierobežojumi, iesniegto dienasgrāmatu skaits tuvojās diviem simtiem. Pandēmijas dienasgrāmatas saglabājušas individuāli piedzīvoto un pārdzīvoto, kas sākotnēji bija neierasts un savāds – tukšās ielas, steidzīgos veikalu apmeklējumus, izvairīšanos vienam no otra, izolēšanos, robežu slēgšanu, vientulības sajūtu, skolu mājās utt. 

2020. gada beigās, kad pandēmijas pieredze no unikālas kļuvusi par pierastu un ikdienišķu, pētnieki vēl jo vairāk aicina dokumentēt ikdienu, rakstot dienasgrāmatas un iesniedzot tos LFK Autobiogrāfiju krājumam. 

“No šobrīd iesniegtajiem materiāliem ir redzams, ka rudens dokumentējumi krietni atšķiras no pavasarī rakstītajām dienasgrāmatām. Šobrīd dominē pieredzes stāsti no cilvēkiem, kas paši tieši saskārušies ar Covid19 – ir saslimuši paši vai viņu tuvinieki. Ir reportāžas arī no slimnīcām. Pandēmijas laika poētiskums, kāds tas bija lasāms pavasara dienasgrāmatās, ir zudis,” saka Sanita Reinsone, LU LFMI pētniece un viena no iniciatīvas autorēm, un aicina rakstīt dienasgrāmatu arī tad, ja ikdienā notiekošais vairs nešķiet īpašs, “Šie autobiogrāfiskie materiāli ir ne tikai būtiski sabiedrības un laikmeta pētniecībai. Tie ir arī svarīga liecība par individuāli pieredzēto 2020. gadā, ko atstāsim nākamajām paaudzēm.”

LFK Autobiogrāfiju krājumā tiek arhivētas dienasgrāmatas, kas atsūtītas uz e-pastu garamantas@lulfmi.lv un arī tādas, kas top sociālajos tīklos, piemēram, Facebook vai Twitter. Vairāk informācijas: garamantas.lv.

Dalīties