Rīgas humānistu un viņu neolatīnisko tekstu pētniecības projekts “Riga Literata” sāk ceļu pie visiem vēstures, literatūras un citu zinību draugiem ar Salomona Frenceļa darbu “Par patieso labietību un zinību cieņu” (“De vera nobilitate et litterarum dignitate”). Ar to projekts sāk iepazīstināt sabiedrību ar Rīgas humānistiem, viņu tekstiem un to tulkojumiem.

Frenceļa propemptiks jeb ceļavārdu dziesma ir laba ceļavēja vārdi, kas nepieciešami katram sākumam. Darbs izdots jaunā grāmatu sērijā “Humānistu rakstu bibliotēka” (“Bibliotheca Scriptorum Humaniorum”), kurā divvalodīgos izdevumos tiks iekļauti humānistu neolatīniskie darbi gan no Rīgas, gan Rietumeiropas. Grāmatu sēriju izdod biedrība “Collegium Humanitatis”.

Salomona Frenceļa (ap 1560–1600) darbu atdzejojis un ar paskaidrojumiem un apceri papildinājis projekta “Riga Literata” vadītājs, Latvijas Universitātes salīdzināmās literatūrzinātnes profesors Ojārs Lāms. Sērijas dizainu un grāmatas maketu veidojis Pēteris Tenisons. Izdevuma zinātniskais redaktors Mārtiņš Laizāns, literārā redaktore Sigita Kušnere, korektore Ildze Jurkāne.

Projektā “Riga Literata: Rīgas humānistu neolatīniskais mantojums Eiropas “Respublica Literaria” ietvarā” tiek pētīts un aktualizēts 16. un 17. gadsimta Rīgas humānistu neolatīniskais kultūrmantojums. Galvenais projekta mērķis ir maz pētīto Rīgas humānistu darbību un veikumu iekļaut plašākā Rietumeiropas agro jaunlaiku Zinību valstības (Respublica Literaria) kontekstā, radot Rīgas un Baltijas humānisma atpazīstamību Latvijā un pasaulē. Projekts tiek īstenots Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē. Projektu finansē Latvijas Zinātnes padome, projekta nr. lzp-2019/1-0259.

Projekta īstenošanas laikā tiks izveidota Rīgas humānistu tekstu brīvpieejas digitāla krātuve, organizēta starptautiska zinātniska konference, publicēti zinātniski un populārzinātniski raksti, kolektīva un individuāla monogrāfija, tekstu izdevumi un to tulkojumi, kā arī tiks izveidota izstāde par Rīgas humānisma laikmetu. Tāpat arī notiks publiski pasākumi, kuros ar projektā paveikto būs iespējams iepazīties plašam interesentu lokam.

“Collegium Humanitatis” ir biedrība, kuras mērķi ir dažādu kultūras, izglītības un zinātnes projektu īstenošana. Biedrība būs grāmatu sērijas “Bibliotheca Scriptorum Humaniorum” izdevējs gan projekta laikā, gan pēc tā noslēguma. Salomona Frenceļa grāmatu “Par patieso labietību un zinību cieņu” var iegādāties biedrības mājaslapā collegiumhumanitatis.com.

Projekta aktualitātēm var sekot līdzi mājaslapā www.rigaliterata.lv, Facebook facebook.com/RigaLiterata un Twitter twitter.com/LiterataRiga. Īsi iepazīt patieso labietību var šajā video: youtube.com/watch?v=ytIoa1Hm25U, kur Guna Zariņa lasa spilgtākās ainas no Frenceļa poēmas, savukārt profesors Ojārs Lāms ievada humānisma laikmetā.

Dalīties