LU Juridiskās fakultātes Juridiskās zinātnes institūta pētniece Dr. Leila Neimane.

Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās zinātnes institūta pētniece Leila Neimane realizē pētījumu par efektīvu Baltijas jūras telpiskās plānošanas regulējuma ieviešanu, kura mērķis ir nodrošināt tiesiskās vides caurskatāmību, atvieglojot Baltijas jūras teritorijas plānošanas procesus. Pētījuma ideju pētniece prezentēja 25. septembrī pasākumā LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā.

Pētījuma aktualitāte ir saistīta ar tādām juridiskās zinātnes apakšnozarēm kā vides tiesības, teritorijas plānošanas tiesības, būvniecības tiesības, un pētījuma rezultātā tiks sniegts ieguldījums tādās apakšnozarēs kā integrētās piekrastes vadības tiesības, klimata pārmaiņu tiesības un ilgtspējīgas attīstības tiesības.

Pētījumā, pirmkārt, tiek analizēti pieņemtie vai plānotie jūras telpiskās plānošanas plāni, to attīstība, kā arī aplūkoti atļauju un licencēšanas procedūru nacionālie tiesiskie ietvari Baltijas jūras piekrastes valstīs. Otrkārt, tiek vākti empīriskie dati un veiktas un analizētas padziļinātās intervijas. Treškārt, pētījumā tiek atainotas atļauju un licencēšanas procedūru shēmas un izveidoti dokumentu paraugi, kā arī iekļauti paraugprakses gadījumi.

Par pētījuma lielākajiem izaicinājumiem pētniece min dažādus darbības veidus jūrā, tostarp transports un ostu attīstība, zvejniecība, tūrisms, jūras enerģijas izpēte un izmantošana u.c. veidus, kas noteikti ietekmē arī pētījuma aktualitāti.

“Latvijā jūras teritorijas plānojums jau ir izstrādāts un pieņemts. Citās Baltijas jūras valstīs, izņemot Lietuvu, notiek process, piemēram, Vācijā notiek plāna pārskatīšana. Lai varētu risināt šos jautājumus par jūras teritorijas plāna ieviešanu nacionālā kontekstā, ņemot vērā īpatnības, ka dokumenti ir sarežģīti un apjomīgi un prezumē jaunu, savstarpēji saistītu lēmumu pieņemšanu, pētījuma ietvaros esmu izvirzījusi uzdevumu izstrādāt praktisko lietotāju rokasgrāmatu,” par savu pētījumu stāstīja L. Neimane.

Plānots, ka šo rokasgrāmatu varēs izmantot tiesību normu piemērotāji, nozares pārstāvji, teritorijas plānošanas speciālisti, zinātnieki un pētnieki, studenti un sabiedrība.

Pētījums tiek izstrādāts Eiropas Reģionālā attīstības fonda specifiskā atbalsta mērķa 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” (projekta Nr. 1.1.1.2/16/I/001) projekta pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/514 “Efektīvas jūras telpiskās plānošanas regulējuma ietvars un īstenošanas izaicinājumi un paraugprakses piemēri Baltijas jūras kontekstā” ietvaros.

Projekta Facebook lapa: @MSPBalticSea


25. septembra pēcpusdienā LU telpās jau otro gadu pēc kārtas norisinājās atklājumu un inovāciju pasākums “LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena”, kur vienuviet satikās gan mundrākie pētnieku prāti, gan inovatīvāko ideju autori. Ievērojami liels LU pētnieku skaits piedalījās “Zināšanu agorā”, kas bija viena no nozīmīgākajām pasākuma daļām.

“Zināšanu agora” bija iespēja pētniekiem 6 minūšu laikā iepazīstināt un ieinteresēt plašāku sabiedrības loku ar nesen veiktu vai jau sāktu inovatīvu pētījumu tehnoloģiju, dažādu procesu un dzīves kvalitātes uzlabošanas jomā.

Šogad “Zināšanu agorā” izskanēja teju 60 dažādi pētījumi, kas aktualizēja jautājumus par mikroorganismu kolekcijas attīstību, Saules sistēmu, nanomateriāliem, bioekonomiku, magnētiskiem paātrinātājiem, materiālu atmiņu, gēnu datiem, kā arī par risinājumiem demogrāfijas, dažāda veida izglītības, ekosistēmas un medicīnas jomās.

Dalīties

Saistītais saturs

LU pētnieki veic pētījumu par klimatiskiem ekstrēmiem un to ietekmēm
30.10.2020.

LU pētnieki veic pētījumu par klimatiskiem ekstrēmiem un to ietekmēm

LU pētnieks Jurģis Šķilters: Garšas uztveri kritiski ietekmē visas cilvēka maņas
29.10.2020.

LU pētnieks Jurģis Šķilters: Garšas uztveri kritiski ietekmē visas cilvēka maņas

LU sākts pētījums par telpisku objektu īpašību ietekmi uz to uztveri
28.10.2020.

LU sākts pētījums par telpisku objektu īpašību ietekmi uz to uztveri

Dr. Manuels Fernandezs: tikumiskā audzināšana, lai ilgtermiņā dzīvotu vērtīgu dzīvi
27.10.2020.

Dr. Manuels Fernandezs: tikumiskā audzināšana, lai ilgtermiņā dzīvotu vērtīgu dzīvi

LU pētnieks Gundars Bērziņš: Kas atrodas otrpus TV ekrāniem?
23.10.2020.

LU pētnieks Gundars Bērziņš: Kas atrodas otrpus TV ekrāniem?

Solvita Berra: Pilsētu teksti mums māca būt par labākiem cilvēkiem
21.10.2020.

Solvita Berra: Pilsētu teksti mums māca būt par labākiem cilvēkiem