Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Vides zinātnes nodaļas un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Hidrobioloģijas laboratorijas pētnieki sākuši darbu pie Latvijas lagūnu izpētes.

Projekta mērķis ir veikt divu Latvijas lagūnu teritoriju (Mērsraga un Randu pļavu) izpēti, to esošā ekoloģiskā stāvokļa raksturošanai. Pētījuma ietvaros tiek analizēts lagūnu ūdens ķīmiskais sastāvs, sedimentu paraugi, ūdens bezmugurkaulnieku (makrozoobentosa) sugu sabiedrības, fitoplanktona sugu sastāvs, kā arī raksturota lagūnu veģetācija. Tādejādi tiek iegūti dati par sastopamo sugu sastāvu un daudzveidību, tostarp invazīvajām un īpaši aizsargājamām sugām.

Lagūnas ir Latvijā reti sastopams ES nozīmes īpaši aizsargājams biotops. Tās ir daļēji vai pilnīgi no jūras ar smilšu strēlēm vai akmeņiem norobežotas seklas, dažāda sāļuma un apjoma ūdens platības. Ūdens sāļums variē no iesāļa līdz sāļam – atkarībā no nokrišņu daudzuma, iztvaikošanas, no svaiga jūras ūdens ieplūdes biežuma un daudzuma vētru laikā, kā arī īslaicīgas pārplūšanas ziemā.

Iegūtā informācija būtiski papildinās zināšanas par lagūnu dabas vērtībām, bioloģisko daudzveidību un to ietekmējošiem faktoriem, jo līdz šim Latvijā šādi kompleksi pētījumu nav veikti, uzsver pētnieki.

Projekts „Lagūnu ekoloģiskās kvalitātes novērtējums” tiek īstenots sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Projekta aktivitātes laiks ir no 2020. gada jūnija līdz 2021. gada septembrim.

Dalīties