Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā izdota grāmata “Profesors Pēteris Šmits: no Raunas līdz Pekinai”.

Profesors Pēteris Šmits (25.12.1869.–05.06.1938.) zināms kā valodnieks, etnogrāfs, folklorists. Pirmais latviešu orientālists sinologs, Latvijā pazīstams ar darbiem par latviešu folkloru un etnogrāfiju, ar apjomīgo latviešu tautas pasaku, teiku, ticējumu apkopojumu.

2019. gada decembrī Pēterim Šmitam apritēja 150 gadi. Lai pieminētu profesora nopelnus, 2019. gadā Pētera Šmita 150. gadadiena tika iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā, novērtējot viņa ieguldījumu latviešu tautas folkloras vākšanā un sinoloģijas attīstībā kā Eiropā, tā Tālajos Austrumos. 2019. gada aprīlī, pateicoties UNESCO Līdzdalības programmas projekta “Valodnieka, etnogrāfa, folklorista un sinologa Pētera Šmita 150. gadadienas atzīmēšana” finansējumam, Latvijas Universitāte sumināja izcilo Pētera Šmita personību starptautiskā konferencē. 2019. gada 25. un 26. aprīlī Latvijas Universitātes Lielajā aulā Raiņa bulvārī 19 noritēja starptautiska konference “Personība kultūru un valodu krustcelēs. Pēterim Šmitam 150.”

Profesora rakstura un intelekta fascinējums, Latvijas un ārvalstu pētnieku atsaucība dalībai konferencē veidoja un nostiprināja pārliecību par nepieciešamību izdot grāmatu, kurā vienkopus pirmo reizi tiktu izvērtēts Pētera Šmita zinātniskais mantojums un atspoguļota viņa darbības ietekme uz baltistikas un sinoloģijas attīstību.

16. oktobrī saulainā pēcpusdienā tika atvērta LU Bibliotēkas veidotā kolektīvā monogrāfija ,,Profesors Pēteris Šmits: no Raunas līdz Pekinai’’, kuras satura veidošanā līdzdarbojās 20 autori: Māris Baltiņš, Ina Druviete, Mārīte Jakovļeva, Gunta Jaunmuktāne, Ēriks Jēkabsons, Ieva Kalniņa, Uldis Krēsliņš, Ilga Mantiniece, Ilona Miezīte, Monika Mihališina, Guntis Pakalns, Pēteris Pildegovičs, Irina Popova,Tālis Pumpuriņš, Shang Quanyu, Mārīte Saviča, Leons Taivans, Hartmut Walravens, Luo Wei, Lu Yan.

Monogrāfijas saturs veidots četrās nodaļās: ,,Pētera Šmita darbība Tālajos Austrumos un Latvijā’’, ,,Pētera Šmita ieguldījums sinoloģijas studijās’’, ,,Pētera Šmita ieguldījums valodniecībā un folklorā’’, ,,Pētera Šmita kultūrvēsturiskais mantojums atmiņu institūcijās’’.

Monogrāfijā publicētie pētnieku raksti apliecina, cik liels ir profesora Pētera Šmita ieguldījums vairāku zinātņu nozaru attīstībā Latvijā. Publicētajos rakstos vienkopus no dažādiem aspektiem izvērtēta viņa zinātniskā darbība, uzsverot zinātnisko pēctecību un starptautiskās sadarbības nozīmi Eiropas un Āzijas kontekstā, kā arī pirmo reizi vienkopus raksturotas dokumentālās liecības, kuras glabājas Latvijas atmiņas institūcijās.

Dalīties