Francijas prezidenta Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) vizītes ietvaros Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (BVEF) šodien, 30. septembrī, viesojās un ar studentiem tikās Francijas Eiropas lietu valsts ministrs Klemāns Bons (Clément Beaune). Diskusiju atklāja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un LU BVEF dekāns prof. Gundars Bērziņš.

Pasākumā Francijas Eiropas lietu valsts ministrs Klemāns Bons uzsvēra: “Mums visiem ir jālepojas ar vienotās Eiropas modeli, identitāti un panākumiem. To veido dažādas valstis, bet apvieno solidaritāte un sadarbība. Eiropas Savienība ir lielākais atvērtais tirgus pasaulē, kura nākotnes attīstību noteiks digitalizācijas un zaļās ekonomikas idejas.“

Ministru, dekānu un klātesošos studentus uzrunāja arī Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kas atgādināja, ka dialogs ir pats svarīgākais starptautiskās sadarbības instruments. “Mūsu kopīgā atbildība ir radīt tādu Eiropas nākotni, kurā mēs vēlamies, nevis esam spiesti dzīvot. Un jauniešiem šajā procesā būs liela loma.”

“Latvijas Universitātei ir liels gods un privilēģija uzņemt viesos tik nozīmīgu un prominentu viesi, jo Francija ir viena no Eiropas Savienības politikas smagsvariem un nākotnes idejas veidotājiem, kas 2022. gada vasarā uzņemsies prezidejošās valsts lomu Eiropas Savienības Padomē. Savukārt Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte ir unikāla vieta Latvijā, kurā tiek sagatavoti nākamie starptautiskās ekonomikas speciālisti un komercdiplomāti, kā arī Eiropas lietu eksperti. Tāpēc tikšanās un diskusija bija abpusēji ļoti vērtīga un izglītojoša,” atzīmēja LU BVEF dekāns prof. Gundars Bērziņš.

Pasākumā piedalījās bakalaura studiju programmas “Starptautiskā ekonomika un komercdiplomatija”, kā arī maģistra studiju programmas “Eiropas studijas un ekonomiskā diplomātija” un “Starptautiskais bizness” studenti, kā arī studiju programmu direktore prof. Baiba Šavriņa, kas 2015. gadā apbalvota ar Akadēmiskā palmas zara ordeni par Francijas – Latvijas  universitāšu sadarbības attīstību, īpaši ekonomikas zinātnes jomā.

Par Klemānu Bonu (Clément Beaune)

Ieguvis izglītību Parīzes (Francijas) Politikas zinātņu institūtā, Eiropas Koledžā Brigē (Beļģijā, Monteskjē izlaidums) un Francijas Nacionālajā administrācijas skolā (Villija Branta izlaidums). Pirms kļūt par Francijas Eiropas lietu valsts ministru bijis īpašais padomnieks Valsts Prezidenta kancelejas Diplomātiskajā nodaļā, kā arī padomnieks Eiropas lietās, starptautiskos un budžeta jautājumos Ekonomikas, rūpniecības un digitalizācijas ministra kabinetā. Ieņēmis arī Budžeta direkcijas Augstākās izglītības un zinātnes nodaļas vadītāja vietnieka amatu, kā arī bijis Premjerministra kabineta tehniskais padomnieks budžeta jautājumos.

Dalīties