Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes studente Laila Milakne 4 mēnešus pavadījusi apmaiņas studijās Horvātijā Dubrovnikas universitātē. Piedāvājam ieskatīties Lailas pieredzes un atmiņas stāstā no studijām ārzemēs.

Laila izvēlējās doties Erasmus+ studiju mobilitātē, jo gribēja izkāpt ārā no savas komforta zonas, pamēģināt ko jaunu un izaicinojošu, viņa velējās iegūt starptautisku pieredzi, jaunus iespaidus un kontaktus. “Nekad nebiju dzirdējusi sliktus pieredzes stāstus par Erasmus+ programmām, tādēļ saņemot e-pastu par šo iespēju, uzreiz uzrunāju ārējo sakaru koordinātori, devos uz konsultāciju, izstāstīju situāciju, saņēmu atbildes uz saviem jautājumiem, kā arī tiku iedrošināta pavisam noteikti pamēģināt šo iespēju, neskatoties ne uz ko. Ticiet man, ne darbs, nedz arī kādi citi apstākļi nevar būt kā šķērslis! TAS IR VAIRĀK KĀ TO VĒRTS! Ja tomēr tā vai tā tevi māc šaubas, uzraksti privāti kādam no studentiem, kas jau ir bijis tevis izvēlētajā valstī vai universitātē, lai uzzinātu vairāk par lietām, kas uztrauc” stāsta Laila Milakne.

Erasmus+ studijām viņa pieteicās spontāni, kādā naktī saprotot, ka ir vienkārši jāmēģina nevis jāgaida kāds īstais un pareizais brīdis, jo tādu nav, viņa saprata, ka ir jāmēģina tagad un tūlīt! Laila nosūtīja pieteikumu un gaidīja atbildi, nevienam neko nesakot. Pēc pieteikšanās konkursa rezultātiem, Laila saņēma atbildi, ka ir izvirzīta uz sevis izvēlēto primāro augstskolu. “Biju pavisam satraukta, bet pārlaimīga! Tad sākās sagatavošanās periods, sāku pildīt visas formas, pavisam drīz ar mani sazinājās mana uzņemošā augstskolu, ja man radās kāda problēma vai nesaprašanās, visu jautājumu mūsu Erasmus+ koordinātoriem, kas bija ļoti atsaucīgi un atbalstoši! Pat, ja arī tu atrodies tālu prom no savas universitātes, tu vienmēr varēsi sazināties ar to, rakstot e-pastus” atceras Laila.

Laila atzīst, ka viņas lielākie ieguvumi ir starptautiska pieredze, jauni kontakti no dažādām valstīm, nenoliedzami arī ceļošanas iespējas, iespēja būt brīvākai, pašpārliecinātākai par sevi. Viņa uzskata, ka viņas pieredze pavisam noteikti ir citādāka nekā citiem, jo Laila izdzīvoja arī COVID-19 periodu ārzemēs, neatgriežoties uz Latviju. Tas bija interesants periods, ko viņa varēja pavadīt ar sevi, kas arī ir cilvēka neatņemama daļa, īpaši studentiem, kas ir dzīves ceļa sākumā, kuram arī ir nepieciešams laiks, lai apdomātu savu tālāko nākotni, karjeras ceļus. “Ne mirkli neesmu nožēlojusi savu izvēli! Manuprāt, katram studentam būtu jāizmanto šī piedāvātā iespēja, jo tas mācību procesu padara saprotamāku, tas padara tevi konkurētspējīgāku! Tu apskaties, kā citās valstīs tiek organizēts mācību process, kādas ir prasības. Protams, arī valodas aspekts ir būtisks, jo studēt angļu vai kādā citā valodā arī ir citādāk, pie tā arī ir jāpierod,” stāsta studente.

Lailas spilgtākais iespaids bija pati valsts, uz kuru viņa devās – Horvātija. “Tā mani apbūra ar savu mieru, savu siltumu un skatiem, ar cilvēku dzīvesprieku un atsaucību. Tā ir neatkārtojama kulturāla pieredze, tu iejutīsies lokālā iedzīvotāja lomā,” tā Laila.

Meitene iesaka noteikti nebaidīties un uzdrīkstēties, pats galvenais esot “jautāt”!

“Tu būsi pārsteigts, cik daudz tu vari uzzināt jau pirms dodoties prom vai izvēloties uzņemošo universitāti. Pavisam noteikit pievērs uzmanību universitāšu prasībām, kādas valodas tev ir jāpārzina, vai ir jābūt nokārtotam TOEFL eksāmenam. Jo vairāk tu zini, jo labāk tev! Neatliec dokumentu kārtošanu uz pēdējo brīdi, bet pievērsies tam jau savlaicīgi. Nemeklē argumentus, kas tevi attur no došanas prom, bet drīzāk saskati iespējas, ieguvumus ko gūsi! Uzdod sev jautājumu- kad vēl, ja ne tagad?” Laila sniedz padomu citiem studentiem, kas vēlas doties apmaiņas programmā.

Dalīties