Latvijas Universitātes (LU) studente Amanda Krauja 5 mēnešus pavadījusi apmaiņas studijās Jordānijas universitātē. Piedāvājam ieskatīties Amandas pieredzes un atmiņas stāstā no studijām ārzemēs.

Piecus mēnešus ilgā Erasmus+ mobilitātes projektā uz Jordānijas universitāti devās Latvijas Universitātes studente Amanda Krauja. Viņas izvēle noteiktajam reģionam krita, ņemot vērā studijas Latvijā: “Latvijas Universitātē studēju Āzijas studiju programmas Tuvo Austrumu apakšprogrammā un manas studijas galvenokārt ir saistītas ar noteiktā reģiona kultūras iepazīšanu un arābu valodas apguvi. Iespēju studēt sev interesējošajā reģionā uzskatu par lielisku papildinājumu studiju programmai,” stāsta Amanda. Kā stāsta pati studente, Erasmus+ ir lieliska iespēja papildināt, nostiprināt, kā arī apstiprināt universitātē iegūtās zināšanas, un tas ir galvenais iemesls, kādēļ Amanda pieteicās viena semestra studijām ārzemēs.

Pirms mobilitātes sākuma, tās laikā un beigās Amandai nācās cieši sadarboties gan ar LU, gan arī ar uzņemošo universitāti. “Nedaudz neierasta bija pieredze saziņā ar Jordānijas universitāti, Tuvo Austrumu kultūrā pieņemto komunikācijas normu dēļ. Man nedaudz nepalaimējās, jo mobilitātes laikā Covid-19 vīrusa izplatība auga visā pasaulē un ietekmēja arī manu studiju procesu. Šādas nestandarta situācijas arī ir tas lielākais pārbaudījums mums visiem. Esmu neizsakāmi pateicīga Latvijas Universitātes Studentu servisu departamenta Mobilitātes nodaļas vadītājai Sintijai Maculevičai par sniegto atbalstu šajā neziņas pilnajā laikā. Ļoti priecājos, ka Latvijas Universitāte rūpejas par visiem saviem studentiem,” stāsta Amanda.

Studijas ārzemēs noteikti ir vērtīgs ieguvums profesionālajā un personības izaugsmē. Amanda min, ka ļoti interesanti bija mācīties citā izglītības sistēmā un pavisam citā vidē. Izjust un redzēt to, kas mācīts universitātes solā Latvijā, ir liels ieguvums. “Erasmus pieredze man ir ļāvusi skaidri apzināties savus nākotnes plānus, kuri pirms tam vēl bija nedaudz miglā tīti. Šī bija iespēja mācīties – mācīt sevi un citus. Varu droši teikt, ka šī bija līdz šim labākā dzīves pieredze,” stāsta studente. Savā mobilitātes laikā Jordānijā Amanda iemācījās pieņemt visu jauno un pat tiekties uz to. Tagad pasaule viņai šķiet plašāka, pašpārliecinātība un drosme lielāka, bailes mazākas, domas un mērķi lielāki, kā arī sirds – plašāka.

Ņemot vērā to, ka Jordānija ar savu kultūru, cilvēkiem, dabu un visu pārējo ļoti atšķiras no Latvijas, spilgtu iespaidu, interesantu un savādu notikumu Amandai bija ļoti daudz. “Mobilitātes laiks ir ļāvis ne tikai iepazīt jaunu kultūru, iegūt jaunas zināšanas un kontaktus, bet arī ceļot. Visspilgtāk atmiņā palikuši iepazītie draugi un neatvairāmā Jordānijas daba. Ar lielu prieku atskatos uz pēdējo dienu Jordānijā un tagad zinu, ka tā noteikti nebija pēdējā.”

Amanda stāsta, ka viens no svarīgākajiem punktiem, pieņemot lēmumu doties Erasmus mobilitātē, ir saprast sevi – vai spēsi šo noteikto laika periodu dzīvot prom no mājām un visa ierastā, vai būsi spējīgs mācīties patstāvīgi, ja tas būs nepieciešams un vai spēsi pielāgoties dzīvei jaunā vidē? “Uzsākt gandrīz jaunu dzīvi citā valstī nav viegli, bet nav arī neiespējami. Ļoti svarīgi ir arī nebaidīties, būt gatavam un atvērtam visam jaunajam. Šī jaunā vide dod neizmērojamu brīvību būt tam, kas vēlies būt, bet ir svarīgi arī visā šajā nepazust, atceroties savu mērķi dalībai programmā. Tas noved mani pie vēl viena ieteikuma – izvirzi mērķi. Skan diez gan vispārīgi, bet vislabāk sasniegt var to, ko skaidri esi noformolējis. Un lai kur arī vestu Tavi ceļi - ej ar atvērtu prātu!”

  • Amanda Krauja
  • 20 gadi
  • Nosūtošā universitāte – Latvijas Universitāte
  • Uzņemošā universitāte – Midle East University, Jordānija
  • Mobilitātes ilgums – 5 mēneši
 

Dalīties