Foto vidū: Mārcis Leja, Latvijas Universitātes profesors, LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors

Pēc vairāk nekā gadu ilga ekspertu grupas darba un četru mēnešu ilgas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu atbildīgo institūciju, speciālistu un iedzīvotāju publiskas apspriešanas ir publicēts Eiropas Vēža misijas padomes gala ziņojums. Tajā ir apkopotas 13 rekomendācijas cīņai ar vēzi, kas ir saistošas visām ES dalībvalstīm, tajā skaitā Latvijai.

Eiropas Vēža misija ir viena no piecām Eiropas misijām pētniecības un inovācijas jomā. Tās galvenais mērķis ir līdz 2030. gadam izglābt vairāk nekā 3 miljonus dzīvību, un veicināt ilgāku un kvalitatīvāku mūžu visiem vēža pacientiem. Eiropas Vēža misijas padomē rekomendāciju izstrādē piedalījies arī Latvijas Universitātes (LU) profesors, LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors Mārcis Leja.

“Nākamo gadu periodā tieši cīņa ar ļaundabīgu slimību izraisītu priekšlaicīgu mirstību būs visas Eiropas Komisijas uzmanības centrā, un mērķu sasniegšanai tiks izdalīti būtiski papildu līdzekļi. Līdz šim Latvija vairāk vai mazāk formāli izpildījusi Eiropas rekomendācijas, taču ir iztrūkusi stratēģiski plānota un mērķtiecīga darbība. Kaut panākti daudzi uzlabojumi un nozarē ieguldīti lieli līdzekļi, kopumā mūsu valsts citu Eiropas valstu starpā izskatās nožēlojami: Vēža reģistra dati nav pieejami, vēža skrīnings neatbilst nekādiem Eiropas kvalitātes kritērijiem, Latvija ir viena no pāris Eiropas valstīm, kurā nav akreditēta vēža centra, iztrūkst stratēģiska plānojuma ļaundabīgo audzēju gadījumu skaita mazināšanai nākamajā periodā. Plānveidīga un pragmatiska Vēža misijas padomes ekspertu grupas rekomendāciju ieviešana varētu situāciju Latvijā būtiski uzlabot no šī brīža neveiksminieka statusa uz Eiropas izcilības piemēru”, komentē Eiropas Vēža misijas padomes loceklis prof. Mārcis Leja.

Latvija bija viena no divām ES dalībvalstīm, kurā tika organizēta iedzīvotāju viedokļa apkopošana par jautājumiem, kas saistīti ar ļaundabīgajām saslimšanām; šim mērķim tika nejauši izvēlēta vairāk nekā 50 cilvēku liela cilvēku grupa. Mūsu valsts iedzīvotāji nepilnīgi izmantotas iespējas pāragras mirstības no vēža novēršanā saskatīja smēķēšanas ierobežošanas pasākumu aktivizēšanā, skrīninga uzlabošanā, izglītības pasākumu realizēšanā skolās un dažādu kampaņu organizēšanā, nozares digitalizācijā, kā arī organizācijas  pilnveidošanā (akreditēts visaptverošs vēža centrs).

21. augustā LU Lielajā aulā notika publiska diskusija “Eiropas Vēža misijas rekomendāciju aktualitāte Latvijas vēža pacientiem”, kurā piedalījās vēža pacientu organizācijas, ārsti un veselības politikas veidotāji. Apkopojot diskusijas laikā izskanējušos viedokļus, Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse” un Latvijas Republikas Saeimas deputātu atbalsta grupa vēža pacientiem nosūtīja oficiālas, savu nostāju apliecinošas vēstules Eiropas Vēža misijas padomei, kā arī Eiropas Komisijas veselības un pārtikas drošuma komisārei Stellai Kirjakidu.

Aicinām ikvienu iepazīties ar pilno Eiropas Vēža misija padomes gala ziņojuma tekstu Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē vai arī LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta tīmekļa vietnē.

Dalīties