Apliecinot inovāciju spēku Baltijā, šogad desmit gadu jubileju svin Rīgā bāzēts uzņēmums “whiteCryption” – pasaules līderis programmatūras aizsardzības un pretviltojumu tehnoloģiju jomās. Uzņēmumā darbojas gandrīz 30 augstākā līmeņa drošības pētnieki un inženieri, tostarp Latvijas Universitātes absolventi, matemātikas un informātikas olimpiāžu medaļu ieguvēji un pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību finālisti.

2010. gadā dibināts kā Amerikas Savienoto Valstu datorikas celmlauža – uzņēmuma “Intertrust” – un Rīgā bāzētas datorzinātnieku grupas kopuzņēmums, “whiteCryption” šobrīd ir kļuvis par vadošo programmatūras aizsardzības izstrādātāju, ieskaitot pasaulē progresīvākos “baltās kastes” kriptogrāfijas algoritmus. Uzņēmuma sasniegumi tiek pielietoti visā pasaulē, aizsargājot finanšu pakalpojumus, mediju un izklaides industriju, veselības aprūpi, viedo māju un automašīnu ražošanas industriju.

Pētījums, kas vēlāk noveda pie “whiteCryption” izveides, radās Latvijas Universitātes datorzinātnieku un Vācijā dzimušā uzņēmēja un pētnieka Vulfa Hardera (Wulf Harder) un viņa kolēģu no “Syncrosoft Corporation” sadarbības rezultātā. Pētnieki kopā radīja modernu aparatūras drošības tehnoloģiju, ko iegādājās Yamaha/Steinberg. Gan “Syncrosoft”, gan “whiteCryption” unikālā intelektuālā īpašuma izveidē nenoliedzamu ieguldījumu devuši tieši Latvijas zinātnieki. Lai attīstītu “whiteCryption” zīmolu globāli, Vulfs Harders 2010. gadā noslēdza sadarbību ar uzņēmumu “Intertrust”.

“Esmu gandarīts, ka Latvijas Universitāte ir starptautiski atzīta, gan pateicoties mūsu zinātnieku veikumam, gan mūsu absolventu sasniegumiem,” uzsver Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes dekāns profesors Guntis Arnicāns, “mēs sveicam uzņēmumu “whiteCryption” tā desmitajā gadadienā, un esam ļoti lepni par mūsu godalgotajiem absolventiem “whiteCryption” un citur Latvijas tehnoloģiju sabiedrībā, un ceram uz vēl vairāku gadu desmitu izaugsmi un zinātnes progresu”.

Kopš 2010. gada, kad “Intertrust” iegādājās lielāko daļu kapitāldaļu, “whiteCryption” ir bijusi galvenā loma programmatūras aizsardzības un pretviltojumu tehnoloģiju produktu tirgus veidošanā un nozīmīgi panākumi jaunu tehnoloģiju ieviešanā veselības aprūpes, banku sektora, autorūpniecības un citu nozaru vadošajos uzņēmumos, tostarp Google.

“Tiklīdz mobilās lietotnes un lietu interneta ierīces kļuva plaši pieejamas, mēs spērām stratēģisku soli šo lietotņu aizsardzībā, jo tās darbojas apdraudējumu pilnā vidē, kur tradicionālās aizsardzības metodes nav efektīvas. “whiteCryption” tehnoloģija un tās godalgoto datorzinātnieku un matemātiķu komanda papildināja mūsu intelektuālo īpašumu. Mēs ātri atklājām, ka talantu bāze Rīgā ir izcila vērtība un lieliska vieta, kur izvietot mūsu pētniecības un attīstības darbības,” atzīst Roberts E. Tarjans (Robert E. Tarjan), uzņēmuma “Intertrust” vadošais pētnieks, Alana Tjūringa balvas ieguvējs.

“Mani vienmēr ir iedvesmojis milzīgais inovāciju potenciāls Baltijas reģionā,” saka Vulfs Harders, “whiteCryption” dibinātājs, kurš šobrīd darbojas kvantu drošības jomā, “tirdzniecības vēsture ar Vāciju un Skandināvijas valstīm, stabila un globāla izglītības sistēma un spilgtu jauno prātu koncentrācija, kas ir gatavi uzņemties uzņēmējdarbības risku, padara to par lielisku vietu, kur dibināt inovatīvus IT uzņēmumus. Mani atkal un atkal patīkami pārsteidz pētījumu kvalitāte Latvijā, tostarp tādās jaunās jomās kā kvantu skaitļošanas teorija, kurā Latvijas Universitātei ir viena no spēcīgākajām pētniecības grupām pasaulē profesora Andra Ambaiņa vadībā”.

“whiteCryption” galvenais izpētes un attīstības centrs atrodas Rīgā, un tajā strādā gandrīz 30 Latvijas labākie drošības pētnieki un inženieri. Daudzi darbinieki ir ieguvuši medaļas matemātikas un informātikas olimpiādēs un pasaules programmēšanas sacensībās un velta savas zināšanas un prasmes programmatūras aizsardzības un pretviltojumu tehnoloģiju attīstīšanai un pilnveidošanai.

Par “Intertrust”

Uzņēmums “Intertrust” nodrošina uzticamus datorikas produktus un pakalpojumus vadošajām pasaules korporācijām - sākot no mobilās, plaša patēriņa elektronikas un lietu interneta ierīču ražotājiem, līdz pakalpojumu sniedzējiem un uzņēmuma programmatūras platformu uzņēmumiem. Šie produkti ietver pasaulē vadošo digitālo tiesību pārvaldību (DRM), programmatūras pretviltojuma tehnoloģijas un tehnoloģijas, kas nodrošina privāto datu apmaiņu enerģētikas, izklaides, tirdzniecības un mārketinga, autoražošanas, finanšu un lietu interneta industrijās. Uzņēmuma “Intertrust”, kas dibināts 1990. gadā, galvenā mītne ir Silīcija ielejā un reģionālie biroji atrodas Londonā, Tokijā, Mumbajā, Bangalorā, Pekinā, Seulā, Rīgā un Tallinā. Uzņēmuma izgudrojumus un ieguldījumu datoru drošības un digitālās uzticības jomā atzīst visā pasaulē. Tāpat uzņēmumam ir simtiem patentu tehnoloģijās, kuriem ir izšķiroša nozīme Interneta drošības, operētājsistēmu uzticamības un privātuma pārvaldības komponentu, uzticamas mobilās programmatūras, tīklu darbības vides, tīmekļa tehnoloģiju un mākoņtehnoloģiju jomās.

Papildu informācija ir pieejama tīmekļa vietnē intertrust.com vai Twitter un LinkedIn.

Dalīties