21. augustā Latvijas Universitāte (LU) un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā rīko Eiropas Vēža misijai veltītu publisku diskusiju. Tās mērķis ir identificēt Latvijas vēža pacientiem aktuālās problēmas un apspriest Eiropas Vēža misijas padomes izstrādātās 13 rekomendācijas cīņai ar vēzi. Aicināti piedalīties vēža pacienti un to apvienojošās organizācijas, ārsti, politiķi un citi interesenti.

Diskusija kalpos kā viedokļu apmaiņas platforma, veicinot visu iesaistīto pušu savstarpējo dialogu un ļaujot nospraust galvenos uzdevumus Latvijas vēža pacientu interešu aizstāvības veicināšanai vietējā un Eiropas Savienības mērogā. Dalība diskusijā ļaus ikvienam klātesošajam dalīties ar savu pieredzi, paust savu viedokli un tikt uzklausītam. Pēc tās gan Latvijas Republikas Veselības ministrijai, gan Eiropas Komisijai tiks nosūtīs Latvijas vēža pacientu organizāciju kopīgo nostāju apliecinošs rakstisks dokuments. Tādējādi tiks sperti būtiski soļi sabiedrības veselības veicināšanā un Latvijas vēža pacientu interešu aizstāvībā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Eiropas Vēža misija ir viena no piecām Eiropas misijām pētniecības un inovācijas jomā un ir daļa no pamatprogrammas Horizon Europe, kas tiks uzsākta 2021. gadā.

Pasākumu ar uzrunu atklās Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks un Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja pienākumu izpildītājs Andris Kužnieks. Diskusijas daļu ievadīs LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktora un Latvijas pārstāvja Eiropas Vēža misijas padomē LU profesora Mārča Lejas prezentācija, kurā īpašs uzsvars tiks likts uz Latvijas vēža pacientus saistošajām rekomendācijām. “Vairākas no Eiropas Vēža misijas padomes izstrādātajām rekomendācijām attiecas uz pacientu interešu aizstāvību. Latvijas kontekstā ir būtiski nodrošināt un veicināt vienlīdzību visu pacientu vidū. To ir iespējams panākt, uzlabojot skrīninga programmas, kā arī Latvijā veidojot akreditētus vēža centrus. Tomēr galvenais diskusijas mērķis ir gūt atgriezenisko saiti no Latvijas vēža pacientu organizācijām un par nozīmīgākajiem atzinumiem informēt Eiropas Komisiju,” skaidro Eiropas Vēža misijas padomes pārstāvis un LU profesors Mārcis Leja.

Diskusija norisināsies 21. augustā LU galvenajā ēkā, Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19, no plkst. 16.00-19.00. Būs iespējams pievienoties arī attālināti, saite reģistrētajiem dalībniekiem tiks nosūtīta uz e-pastu īsi pirms pasākuma.

Pieteikties diskusijai klātienē vai attālināti var šeit: ej.uz/vezadiskusija.

Diskusiju organizē Latvijas Universitāte sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Uz pasākumu aicina LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts.

Dalīties