Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūta YouTube kanālā tiešsaistē pieejams septiņu 20 minūšu garu raidījumu cikls “7 līvõ kīel stuņḑõ / 7 lībiešu valodas stundas”, ar kura palīdzību ikvienam interesentam ir iespējams iepazīt lībiešu valodas, vēstures un kultūras pamatus.

Raidījumos, kas sākotnēji bija paredzēti vecāko klašu skolēniem Izglītības un zinātnes ministrijas veidotā TV projekta “Tava klase” ietvaros, piedalās dažādi nozīmīgi lībiešu kultūrtelpas pārstāvji (Baiba Šuvcāne, Julgī Stalte, Ģirts Gailītis u.c.) un tie iepazīstina ar dažādiem lībiešu valodas un kultūras aspektiem, tostarp lībiešu mantojumu dažādās Latvijas vietās.

LU Lībiešu institūta YouTube kanālā ievietoto saturiski un ar titriem lībiešu un latviešu valodā papildināto raidījumu saturs ir ļoti daudzveidīgs, un katrā no sērijām apskatīts kāds konkrēts temats, piemēram, lībiešu un latviešu valodas mijiedarbība un lībiešu valodas skanējums; valodu radniecība; lībiešu apdzīvotie novadi, vietvārdi un to nosaukumi; lībiešu mūsdienu mantojums Latvijā u. c.

Raidījumi paredzēti ne tikai individuālai zināšanu ieguvei, bet arī kā palīgmateriāls mācību stundām skolās – piemēram, “7 līvõ kīel stuņḑõ / 7 lībiešu valodas stundas” raidījumi līdz ar darba lapām un uzdevumiem kā mācību materiāls tika izmantots arī šī gada lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolā “Mierlinkizt”.

Raidījumu ciklu veidoja LU Lībiešu institūta pētnieki sadarbībā ar lībiešu izcelsmes TV žurnālistu un producentu Dāvidu Ernštreitu. Raidījumu cikls “7 līvõ kīel stuņḑõ / 7 lībiešu valodas stundas” tapis ar daļēju PostDoc projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/3/19/527, Valsts pētījumu programmas projekta „Latviešu valoda” (Nr. VPP-IZM-2018/2-0002) apakšprojekta “Lībiešu valoda” un Latvijas zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Lībiešu vietvārdu apzināšana, kartēšana un oficiālo vietvārdu reģistra izveide” (lzp-2019/1-0240), Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu.

Tīzeris

Raidījumu cikls

Dalīties

Saistītais saturs

LU Lībiešu institūts izdevis “Ludzas igauņu ābeci” (Lutsi kiele lementar)!
21.09.2020.

LU Lībiešu institūts izdevis “Ludzas igauņu ābeci” (Lutsi kiele lementar)!