Balstoties uz Latvijas Zinātnes Padomes finansētā projekta “Ētiski un sociāli atbildīga pētniecības biobanku pārvaldība Latvijā: sabiedrības, donoru un zinātnieku viedokļu analīze” ietvaros veiktās sabiedrības aptaujas rezultātiem, Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) pētnieces ir publicējušas rakstu žurnālā “BMC Medical Ethics”.

Pētniecības biobankas ir cilvēka bioloģisko paraugu (piemēram, asins, audu, urīna paraugi) kolekcijas. Biobankās tiek uzkrāti gan donoru ziedotie bioloģiskie paraugi, gan informācija par donoriem (piemēram, vecums, saslimšanas, analīžu rezultāti). Biobankas zinātniekiem ir nepieciešamas, lai veiktu sabiedrības veselībai, slimību diagnostikai un ārstēšanai nozīmīgus pētījumus. Tomēr biobanku darbība rada arī daudzus ētiskus jautājumus par to, kā iegūt katra bioloģisko paraugu ziedotāja informēto piekrišanu, kādiem pētījumiem izsniegt paraugus no biobankas, kā informēt sabiedrību par pētījumu rezultātiem utt.

Aptaujas mērķis bija noskaidrot sabiedrības informētību un attieksmi pret pētniecības biobankām Latvijā, atkārtojot 2010. gadā veiktajā Eirobarometra aptaujā uzdotos jautājumus. Pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas sabiedrībā joprojām trūkst informācijas par pētniecības biobankām. Kopumā par pētījumu biobankām bija informēti mazāk respondentu nekā 2010. gadā. Vienlaikus ir palielinājies to respondentu skaits, kuri būtu gatavi ziedot bioloģiskos paraugus biobankām, piemēram, to respondentu skaits, kuri noteikti vai varbūt vēlētos sniegt informāciju par sevi biobankai, kopš 2010. gada ir palielinājies no 25,8% līdz 40,7%. Kopumā bažas par dažādu bioloģisko paraugu un datu ziedošanu biobankām kopš 2010. gada ir nedaudz mazinājušās.

Sabiedrības informētība par pētniecības biobankām ir svarīga biobanku attīstībai un ilgtspējai. Šobrīd Latvijā tiek izstrādāts Biobanku likums, kura veidošanai ir nepieciešams dialogs, kurā jāiesaistās zinātniekiem, sabiedrībai, donoriem un politikas veidotājiem. Citu valstu pieredze liecina, ka biobanku pārvaldība ir jābalsta uz sabiedrības viedokļa izpēti, kas būtiski veicina sabiedrības uzticēšanos biobankām. Balstoties uz projekta rezultātiem, tiks izstrādātas rekomendācijas par ētiski un sociāli atbildīgas, sabiedrības interesēm atbilstošas pētniecības biobanku pārvaldības veidošanu.

Saite uz rakstu 

Projekts tiek veikts FLPP (Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekti) Latvijas programmas ietvaros, projekta Nr. lzp-2018/2-0171 "Ētiski un sociāli atbildīga pētniecības biobanku pārvaldība Latvijā: sabiedrības, donoru un zinātnieku viedokļu analīze"

 

Dalīties