Kamēr Eiropas un citas pasaules valstis pielāgojas jaunajiem apstākļiem, izmanto laiku lietderīgi – attīsti savu biznesa ideju un piesakies programmai “Erasmus jaunajiem uzņēmējiem” (EYE), lai dotos Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā apmaiņas braucienā pie interesējošās nozares mentora jeb pieredzējušā uzņēmēja uz kādu ES vai ārpus tās valstīm.

"Erasmus jaunajiem uzņēmējiem” ir ES mobilitātes shēma, kas vērsta uz uzņēmējdarbības veicināšanu Eiropā un citās valstīs. Tā sniedz lielisku iespēju jaunajiem vai topošajiem uzņēmējiem un pieredzējušajiem uzņēmējiem apvienoties komandā, lai strādātu kopā un radītu inovatīvus risinājums (t.sk. digitālos risinājumus biznesa vadīšanai pandēmijas laikā un citos līdzīgos apstākļos), iepazīt jaunus biznesa modeļus, apgūt jaunus ārvalstu tirgus, veidot starptautiskus kontaktus un paplašināt biznesa vadības prasmes, kā arī iegūt citus labumus no abpusējās sadarbības.

EYE programma piedāvā “jaunajiem uzņēmējiem” (tiem, kuriem uzņēmējdarbības pieredze nepārsniedz 3 gadus) un “topošajiem uzņēmējiem” (tiem, kuriem jau ir kāda konkrēta biznesa ideja) doties no 1 līdz 6 mēnešiem garā pieredzes apmaiņas braucienā pie “pieredzējušā uzņēmēja”, lai apgūtu jaunas vai pilnveidotu esošas uzņēmējdarbības zināšanas un prasmes. 

“Jaunajiem uzņēmējiem” ir iespēja doties uz kādu no 39 EYE programmas dalībvalstīm (ES valstīm, kā arī tālākiem reģioniem un aizjūras teritorijām) un saņemt Eiropas Komisijas (EK) finansiālo atbalstu uzturēšanās izdevumu segšanai (530-1100 EUR, stipendijas apmērs ir atkarīgs no valsts, uz kuru dodaties).

Šobrīd vairums ES valstu ievērojami atvieglojušas pandēmijas COVID-19 dēļ ieviestos ierobežojumus, atvērušas robežas un atcēlušas karantīnas prasības citu dalībvalstu iedzīvotājiem. Aktuālajai informācijai par ES ceļošanas noteikumiem (ceļošanas ierobežojumiem, robežkontroles pasākumiem, drošības noteikumiem katrā ES valstī, u.c.) var sekot līdzi EK izstrādātā platformā “Re-open EU” un LR Ārlietu ministrijas mājas lapā. Sākot ar š.g. 1.jūliju, ES ir atvērusi arī ārējās robežas ar vairākām trešajām valstīm.

Lai pieteiktos dalībai, nepieciešams aizpildīt elektronisko formu (izvēloties Latvijas kontaktpunktu – LECSA) un iesniegt tajā CV, motivācijas aprakstu un biznesa plānu. Ja pieteikšanās laikā rodas kādi jautājumi par biznesa plānu, reģistrāciju vai arī pašu apmaiņas braucienu, aicinām pieteikties uz individuālu konsultāciju, sazinoties ar mums.

Tāpat programmā tiek aicināti iesaistīties Latvijas uzņēmēji, kuri vada savus uzņēmumus vairāk par 3 gadiem (t.s. “pieredzējušie uzņēmēji”), lai uzņemtu pie sevis “jaunos uzņēmējus” no citām valstīm. Dalība EYE programmā sniedz iespēju sadarboties ar citiem uzņēmējiem, apgūt ārvalstu tirgus, ieviest inovācijas un rast “svaigas” idejas sava biznesa uzlabošanai, strādājot ar motivētu “jauno uzņēmēju”. Lai reģistrētos kā “pieredzējušam uzņēmējam”, nepieciešams tikai aizpildīt pieteikuma anketu un pievienot savu CV.

Kopš 2018. gada Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (LU ESASAC) sadarbība ar LECSA, ir viens no EYE programmas kontaktpunktiem Latvijā, kas koordinē un organizē apmaiņas braucienus starp jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem.

Papildus informācijai apmeklējiet EYE mājas lapu: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

vai sociālos tīklus: @EYEprogramme

Dalīties