No 9. līdz 12. jūnijam LU Datorikas fakultātes mācībspēki, pētnieki un darbinieki organizēja starptautisko zinātnisko konferenci “15th Conference on the Theory of Quantum Computation, Communication and Cryptography (TQC)”, kas četrās dienās kopā pulcēja 830 dalībniekus no 57 valstīm.

Konference norisinājās četras dienas un tās programmu veidoja četri ielūgtie referāti, ko nolasīja Elena Kiršanova (Elena Kirshanova) no Imanuēla Kanta Baltijas Federālās universitātes, Šins Vangs (Xin Wang) no Baidu Research, Henrijs Juens (Henry Yuen) no Toronto Universitātes un Tomass Mons (Thomas Monz) no Insbrukas Universitātes, 43 referāti, ko atlasīja programmas komiteja, un 44 stenda referāti. Konferences ietvaros arī tika pasniegta balva “Outstanding Paper Award” par labāko rakstu . Konferences rakstu krājums izdots Leibnica institūta izdotajā LiPICS sērijā un ir bez maksas pieejami ikvienam interesentam.

“Iespēja no jebkuras pasaules vietas pieslēgties tiešsaistes konferencei radīja lielu interesi un piesaistīja dalībniekus, kas klātienes formā nebūtu piedalījušies, gan ļoti pieredzējušus zinātniekus, gan studentus, kas meklē savu ceļu zinātnē. Cerams, pēc gada varēsim organizēt TQC 2021 klātienē Rīgā, bet šī gada konference parādīja, ka tiešsaistes pasākumi ir ļoti labs veids, kā izplatīt zinātnisku pētījumu rezultātus,” atzīst Latvijas Universitātes profesors, LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, TQC 2020 galvenais organizators Andris Ambainis.

TQC konference ik gadu norisinās citā valstī un pirmo reizi to bija plānots organizēt Rīgā, Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā, taču COVID-19 pandēmijas dēļ konference norisinājās tiešsaistē, izmantojot Zoom un Slack platformas.

Pateicoties Ķīnas uzņēmuma “Baidu”, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Latvijas Universitātes atbalstam dalība konferencē šogad bija bez maksas.

 

Konferences referātus iespējams klausīties TQC Youtube kanālā.

Plašāk par konferenci - http://tqc2020.lu.lv

Dalīties