No 9. līdz 12. jūnijam norisinās starptautiskā zinātniskā konference “15th Conference on the Theory of Quantum Computation, Communication and Cryptography (TQC)”, ko šogad organizē Latvijas Universitāte (LU). Konference ik gadu norisinās citā valstī un pirmo reizi to bija plānots organizēt Rīgā, Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā, taču Covid-19 pandēmijas dēļ konference norisinās tiešsaistē, izmantojot Zoom un Slack platformas. Konferencei reģistrējušies vairāk nekā 740 dalībnieku no vairāk nekā 50 valstīm.

Konference norisināsies četras dienas un tās programmu veido četri ielūgtie referāti, ko nolasīs Elena Kiršanova (Elena Kirshanova) no Imanuēla Kanta Baltijas Federālās universitātes, Šins Vangs (Xin Wang) no Baidu Research, Henrijs Juens (Henry Yuen) no Toronto Universitātes un Tomass Mons (Thomas Monz) no Insbrukas Universitātes, 43 referāti, ko atlasījusi programmas komiteja, un vairāk nekā 30 stenda referāti. Konferences ietvaros arī tiks pasniegta balva par labāko rakstu. Konferences rakstu krājums tiks izdots Leibnica institūta izdotajā LiPICS sērijā un būs bez maksas pieejami ikvienam interesentam.

TQC ir nozīmīga starptautiska zinātniska konference kvantu skaitļošanā, kura pēdējo gadu laikā piedzīvo strauju izaugsmi. Pēc TQC 2018 Sidnejā un TQC 2019 Mērilendā, ASV, konferences rīkošana tika uzticēta Rīgai, jo LU Kvantu datorzinātnes centrs ir pazīstams pasaulē un starptautiskā zinātniskā sabiedrība mums uzticas. Covid-19 pandēmijas dēļ mēs nevaram konferenci noturēt klātienē, bet iespēja tikties ar domubiedriem virtuālajā vidē ir raisījusi lielu interesi un dalībnieku skaits ir jūtami lielāks nekā iepriekšējās klātienes konferencēs,” stāsta Latvijas Universitātes profesors, LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, TQC 2020 galvenais organizators Andris Ambainis.

TQC 2020 šogad organizē Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes mācībspēki, pētnieki un darbinieki. Pateicoties Ķīnas uzņēmuma “Baidu”, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Latvijas Universitātes atbalstam dalība konferencē šogad ir bez maksas.

Konferences referātus iespējams klausīties arī tiešraidēs TQC Youtube kanālā.

Plašāk par konferenci - http://tqc2020.lu.lv

Dalīties