LU Akadēmiskais apgāds laidis klajā jaunu profesora Dr. geol. Valda Segliņa grāmatu "Rituālā drāma un teatralizēti uzvedumi Senajā Ēģiptē".

Monogrāfija veltīta teatralizētu uzvedumu un rituālās drāmas aizsākumiem Senajā Ēģiptē, tās attīstības ceļiem šajā visai konservatīvajā un reliģiozajā sabiedrībā. Pētījumā apskatīti visi mūsdienās pieejamie pirmavoti, kas attiecas uz teātra mākslu Senajā Ēģiptē, viegla izklāsta formā ļaujot ar to iepazīties plašam lasītāju lokam, kurus interesē seno civilizāciju kultūrvēsture.

Senākās zināmās publiski izrādītās teatralizētās izrādes Ēģiptē ir notikušas vismaz 2600 gadu pirms mūsu ēras, par to liecina Ramzesumā atrastais drāmas izklāsts papirusā. Par senajām izrādēm liecina arī citi rakstiski avoti, attēli, kā arī uzraksti uz tempļiem. Rituālās drāmas Senajā Ēģiptē visbiežāk tika uzvestas, atzīmējot gadalaiku maiņas un dievu piemiņas dienu svētkus. Dieviem veltītie publiskie uzvedumi pamīšus ar tradicionāliem reliģiskiem rituāliem tika izpildīti tempļu svētnīcās un ap svētajiem ezeriem tempļu tuvumā, tempļu iekšpagalmos vai īpaši izveidotos plašos laukumos tempļu priekšā. Šie uzvedumi bija domāti ne tikai cilvēkiem, bet arī dieviem augstu debesīs un citās izpausmes formās, un rituālo drāmu lielāko daļu veidoja mītu teatralizēti attēlojumi un uzvedumi, kā arī dievu lomu spēles, kam bija izstrādāti savi scenāriji, tika apmācīti profesionāli aktieri un mākslinieki, gatavoti tērpi, maskas un citi izrāžu rekvizīti.

Teātris un drāma Senajā Ēģiptē līdz šim ir pētīti, galvenokārt analizējot literāros tekstus, kā arī vēsturisko kontekstu, kādā tie tika radīti dažādās izteiksmes formās, arī to izmaiņas vēstures gaitā. Šis pētījums aicina uzburt šo teatralizēto uzvedumu norisi no skatītāja viedokļa – it kā vērojot ne tik daudz izrāžu saturu, cik to norisi, scenogrāfiju, aktierus un pasākuma organizāciju. 

Valda Segliņa grāmatu "Rituālā drāma un teatralizēti uzvedumi Senajā Ēģiptē" un arī citus LU Akadēmiskā apgāda izdevumus par izdevniecības cenām visizdevīgāk iegādāties pie apgāda tirdzniecības speciālistes Intas Sakalovskas Aspazijas bulvārī 5–132 (iepriekš piezvanot – mob.: 29333919), kā arī tās var nopirkt Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Akadēmiskais apgāds laidis klajā rakstu krājumu “Latviešu valoda kā tulkojumvaloda”
02.12.2021.

LU Akadēmiskais apgāds laidis klajā rakstu krājumu “Latviešu valoda kā tulkojumvaloda”