Latvijas Universitāte (LU) pasaules universitāšu reitingā “The Times Higher Education Impact Rankings 2020” ieņem 201. – 300. vietu, pakāpjoties reitinga rezultātos, kas ietver infrastruktūras, inovāciju un sadarbības rādītājus, informē reitinga veidotāji.

Reitings atspoguļo universitāšu ietekmes uz sabiedrību radītājus, pamatojoties uz augstskolu panākumiem Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Tas sniedz priekšstatu par darbu, ko veic universitātes un tā ir iespēja izcelt nozīmīgus augstskolu darbus, kurus nevērtē citu klasifikāciju reitingos.

Vislabākos rezultātus LU ieņem kategorijās – “Labs darbs un ekonomiskā izaugsme” (59. vieta), "Sadarbība mērķu īstenošanai" (60. vieta), “Miers un taisnīgums” (60.vieta) un “Inovācijas un infrastruktūra” (91. vieta).

“Latvijas Universitāte savā attīstības stratēģijā pievērš arvien lielāku uzmanību ilgstpējīgas attīstības mērķiem. Šo mērķu sasniegšanā nepieciešami ieguldījumi gan apmācības programmās, zinātniskā darbībā, gan arī praktiskā darbībā. Liels ieguldījums ilgtspējīgas attīstības virzienā ir LU Akadēmiskā centra attīstība, kā arī LU zinātnieku ieguldījumu dažādu nacionālo attīstības plānu izstrādē, sniedzot savu ekspertīzi. Latvijas Universitāte var lepoties ar savu devumu kultūras un vēstures izzināšanā un saglabāšanā,” stāsta LU rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis.

ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi: novērsta nabadzība, novērsts bads, laba veselība, kvalitatīva izglītība, dzimumu līdztiesība, tīrs ūdens un piemēroti sanitārie apstākļi, atjaunojamā enerģija, labs darbs un ekonomikas izaugsme, inovācijas un infrastruktūra, mazināta nevienlīdzība, ilgtspējīgas pilsētas un kopienas, atbildīgs patēriņš, planētas aizsardzība, dzīvība ūdenī, dzīvība uz zemes, mier un taisnīgums, sadarbība mērķu īstenošanai.

Kopumā reitingā vērtētas 766 universitātes no 85 valstīm,  īstenojot SDG 17 programmu. No Latvijas universitātēm reitingā iekļautas: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.  Reitingā pirmajā vietā ierindojusies Oklandas universitāte no Jaunzēlandes (University of Auckland), otrajā vietā ir Sidnejas universitāte no Austrālijas (University of Sydney) un trešo vietu ieņem Rietumu Sidnejas universitāte arī no Austrālijas (Western Sydney University).

Reitings publiskots 2020. gada 22. aprīlī.

Vairāk informācijas par reitingu

Dalīties