© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī Latvijas Universitātē (LU) studiju process tiek organizēts attālināti, šonedēļ papildus iepriekš nodrošinātajiem mācību materiāliem piedāvājot arī tiešsaistes lekcijas.

Lai valsts noteikto ierobežojumu apstākļos nodrošinātu studiju procesu, LU e-studiju vides (estudijas.lu.lv) sniegtās iespējas ir savienotas ar Microsoft Teams risinājumiem video lekciju nodrošināšanai. Gan pasniedzēji, gan studenti atzinuši, ka šāda pieeja viņiem ir ērta, piedaloties lekcijās un semināros un savstarpēji komunicējot.

Latvijas Universitātē attālinātais mācību process primāri notiek LU e-studiju vidē (estudijas.lu.lv) ar tur pieejamiem komunikācijas un mācību rīkiem. Papildus jau esošajām funkcijām e-studiju vidē pasniedzējiem pieejams Microsoft Teams integrētais risinājums, kas nodrošina lekciju vadīšanu un komunikāciju ar studentiem tiešsaistē, veicot arī ierakstu, lai to varētu noskatīties arī vēlāk.

“Dažu dienu laikā mums ir izdevies pilnībā sasinhronizēt esošo e-studiju vidi ar jauniem mācību rīkiem, lai nodrošinātu attālināta darba un studiju iespējas. Ar jaunajiem tiešsaistes rīkiem nu iespējams nodrošināt to, ka LU mācībspēku lasītās lekcijas tiek uzglabātas mākonī, un studentiem ir iespēja tās noskatīties un piedalīties nodarbībās no mājām,” uzsver rektora vietniece digitālās sabiedrības jautājumos profesore Signe Bāliņa.

Lai studētu attālināti, studentiem minimālās tehniskās prasības ir viedtālrunis un internets. Ja tomēr studentam ir kādas grūtības, vai nav iespēja pielāgoties tehniskajām vajadzībām, viņš ir aicināts sazināties ar savas fakultātes dekānu kopīgai problēmas risināšanai.

LU fakultātes turpina pielāgoties jaunajām pārmaiņām un aizvada pirmās lekcijas attālināti.

LU Bioloģijas fakultātes dekāns Didzis Elferts tiešsaistes lekcijas vērtē kā ļoti ērtas. Video lekcijas laikā arī studentiem ir iespēja uzdot jautājumus gan mutiski, gan rakstiski.

“Lekcija ir ātri pieejama mākonī, kas ir ļoti labs risinājums. Arī studenti saka, ka video lekciju priekšrocība ir tāda, ka vēlāk lekciju var noklausīties vēlreiz – atgriezties tajā lekcijas daļā, kur varbūt kaut kas licies nesaprotams,” bilst Bioloģijas fakultātes dekāns.

"Pateicoties LU mācībspēku atsaucībai, divu dienu laikā izdevies izstrādāt attālināto studiju rīcības plānu un apzināt visas tehnoloģiskās iespējas. Esam jau saņēmuši vairāku studentu paldies par spēju ātri pārorientēties jaunajiem apstākļiem, daudzi pat atzīst, ka šādi varētu studēt visu laiku," uzsver LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns profesors Gundars Bērziņš.

Arī LU Datorikas fakultātes studente Aiva Staņēviča savu pirmo video lekcijas pieredzi vērtē kā pozitīvu. “Datorikas fakultāte informē studentus par video lekcijām e-pastā vai e-studijās. Man ļoti patika lekcija tiešsaistē, pat nejutu lielas atšķirības no klātienes lekcijām. Nav saņemtas sūdzības no Datorikas fakultātes studentiem lekcijas klausīties no mājām un studēt attālināti,” stāsta Aiva.

Lai mazinātu riskus Latvijas Universitātes personālam, studējošajiem, viesiem un apmeklētājiem inficēties ar Covid-19, no 13. marta līdz 14. aprīlim tiek pārtraukts studiju process klātienē, tomēr studijas tiek turpinātas attālināti.

LU e-studiju vidē arī pieejamas pamācības gan darbiniekiem, gan studentiem Microsoft Teams lietošanā.

VIDEO: Pamācība, kā aktivizēt attālināto lekciju iespēju

VIDEO: LU uzsāk pilnvērtīgu attālināto studiju nodrošināšanu

Dalīties