Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padome šī gada 14. martā lēma par papildus pasākumiem koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" ierobežošanai. Tika noteikti vairāki pasākumi, kas tieši un netieši skar Latvijas Universitātes (LU) darbinieku un studējošo ikdienas procesu.

Lemts, ka starptautiskā pasažieru kustība tiks slēgta no otrdienas, 17. marta. Tie Latvijas valstspiederīgie, kuri patlaban ir ārvalstīs, varēs atgriezties. Tāpat izbraukt no valsts varēs arī ārzemnieki. Valdība noteiks īpašu kārtību atļaujas saņemšanai Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija, atgriezties Latvijā caur lidostu, ostu, autoceļu un dzelzceļa robežšķērsošanas vietām. LU studenti, kuri šobrīd atrodas ārvalstīs studentu apmaiņas programmas ietvaros, aicināti sazināties ar Latvijas Universitātes Studentu servisa departamenta Mobilitātes nodaļas speciālistiem, kuri sniegs informatīvu atbalstu saistošu jautājumu gadījumā (e-pasts: ad@lu.lv).

Tāpat Latvijas diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām ārvalstīs turpmāk tiek liegts izsniegt īstermiņa un ilgtermiņa vīzas ieceļošanai Latvijā. Ārlietu ministrijai uzdos nodrošināt informācijas apriti par noteiktajiem ārkārtas pasākumiem Latvijā, kā arī nodrošināt Latvijas valstspiederīgo evakuāciju.

Robežkontrole uz Latvijas robežām ar Lietuvu un Igauniju netiks atjaunota, bet gan tiks pārtraukta organizēta cilvēku pārvietošana. Tāpat netiks pārtraukti kravas pārvadājumi.

Noteikts pārtraukt mācību procesa norisi klātienē visās izglītības iestādēs un nodrošināt mācības attālināti. Jāpārtrauc visa veida izglītības procesu klātienes formā īstenošanu ārpus izglītības iestādēm, tai skaitā pārtraukt visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu (treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi). Latvijas Universitāte pakāpeniski pāriet uz studijām attālināti, kas pamatā tiks realizētas e-studiju vidē. Sīkāku informāciju par attālināto studiju procesu studentiem ir iespējams uzzināt, vēršoties savas fakultātes lietvedībā, kā arī papildu informācija tiks izsūtīta uz studentu e-pastiem LU vidē.

Tiek atcelti un aizliegti neatkarīgi no to apmeklētāju skaita visi sabiedrībai publiski pieejamie svētki, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta un atpūtas pasākumi (tajā skaitā naktsklubos un diskotēkās), sapulces, gājieni un piketi (atbilstoši likuma 'Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” minētajām definīcijām), kā arī reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties.

Tiek noteikts ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus. Noteikts, ka kultūras, izklaides, sporta un citu atpūtas vietu darba laiks ir ne ilgāks kā līdz plkst. 23.00.

Bērnudārzi turpinās darbu, bet vecākiem reizi nedēļā ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav pēdējo 14 dienu laikā bijuši ārvalstīs un nav bijuši kontaktā ar "Covid-19" saslimušajiem.

Dalīties