2020. gada 20. un 21. februārī LU Mazajā aulā notiks LU Latviešu valodas institūta rīkotā starptautiskā zinātniskā konference „Valoda sabiedrībā”, kas veltīta akadēmiķa Jāņa Endzelīna 147. dzimšanas dienas atcerei.

Šogad konferencē pieteikušies 30 zinātnieki no 6 valstīm (Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Krievijas, Čehijas un Latvijas) un tā veltīta sociolingvistikai – valodniecības nozarei, kas pēta ar valodu un sabiedrību saistītos jautājumus. Tēma „Valoda sabiedrībā” sasauksies gan ar pēdējo gadu aktivitātēm Eiropas Nacionālo valodu institūciju federācijas darbībā, gan ārvalstu pētījumiem.

Konference notiks divas dienas, un tajā paredzētas 6 sekcijas, kurās uzstāsies gan Latvijas valodnieki, gan viesi. Valodnieki, valodas filozofi un pedagogi dalīsies pārdomās un referēs par valodniecības pētījumiem, kā arī  atsevišķās valodniecības  nozarēs (sociolingvistikā, terminoloģijā, frazeoloģijā, īpašvārdu pētniecībā, lībiešu valodas izpētē) svarīgiem jautājumiem. Konferencē iekļauti referāti par valsts augstāko amatpersonu valodas lietojumu, sazinoties ar sabiedrību; valodas lietojumu tīmeklī; aizguvumiem; mazākumtautību valodām Latvijā;  latviešu valodas apguvi kontaktvalodu ietekmē. Ar pilnu konferences programmu un referentu tēzēm, kurās dots konspektīvs ieskats katra dalībnieka paredzētajā referātā, var iepazīties LU Latviešu valodas institūta tīmekļvietnē.

Akadēmiķa Jāņa Endzelīna dzimšanas dienas atceres konference notiek katru gadu kopš 1963. gada un ir viens no valodnieku aktīvi apmeklētiem pasākumiem, kur ir iespēja plaši diskutēt par aktuālo valodniecības jomā Latvijā un ārpus tās.

Pirmo reizi šī konference notika 1963. gada 22. un 23. februārī – kā toreizējā Valodas un literatūras institūta Zinātniskās padomes sēde. Taču, tradīcijai nostiprinoties un starptautiski paplašinoties,  Zinātniskās padomes sēde gadu gaitā ir pāraugusi vērienīgā  zinātniskā konferencē ar stabilām tradīcijām un plašu atpazīstamību.

Izcilais letonists, baltists, indoeiropeists un pedagogs Jānis Endzelīns dzimis 1873. gada 22. februārī, miris 1961. gada 1. jūlijā; konference katru gadu notiek februāra trešās nedēļas nogalē, pielāgojot to akadēmiķa dzimšanas dienas atcerei.

Dalīties