Foto: Humanitāro zinātņu fakultāte

12. februārī visā Latvijā norisinājās ikgadējā karjeras izglītības akcija “Ēnu diena”, kuras laikā skolēniem tika dota iespēja ieskatīties interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienā. Šogad LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) “ēnu” vidū vispieprasītākā bija angļu filoloģijas docētāja profesija – no 14 fakultātes “ēnām” 11 vidusskolēni bija izvēlējušies “ēnot” Anglistikas nodaļas pasniedzējus.

Skolēni “ēnoja” trīs šīs nodaļas lektores – Laumu Lapu, Tatjanu Bicjutko un Vinetu Apsi. Jaunieši uzsvēra, ka viņiem ļoti paticis sarunāties angļu valodā un piedalīties nodarbībā. “Man ļoti patīk runāt angļu valodā un arī pati valoda interesē,” pastāstīja 11. klases skolniece Kristīne no Smiltenes, “Esmu pārliecināta, ka nākotnē nākšu uz šejieni mācīties.” Līdzīgās domās ir arī 12. klases skolniece Dina no Krāslavas, viņa atklāja: “Angļu filoloģija ir ne tikai mans mērķis, bet arī sapnis. Man šodien ļoti patika komunicēt angļu valodā.”

Par savu nākotnes izvēli daudziem no viņiem vēl ir šaubas. 10. klases skolniece Signe no Jelgavas, kura kopā ar vēl divām meitenēm “ēnoja” Latvistikas un baltistikas nodaļas profesori Silviju Radzobi, pastāstīja: “Es vēl mācos 10. klasē, un lielā studiju izvēle man vēl priekšā, bet pirmie iespaidi ir ļoti labi. “Ēnoju” prof. Silviju Radzobi, kas likās fantastiska pasniedzēja! Sapratu, ka teātra zinātne varētu būtu ļoti laba un apsverama izvēle.”

Interesanti, ka vairāki jaunieši bija no vidusskolām ar eksaktu novirzienu, bet “Ēnu dienā” atnākuši uz šo fakultāti, lai apdomātu, vai tālāk tomēr neiet humanitārā virzienā.  Piemēram, 12. klases skolniece Elīza no Rīgas stāsta, ka mācās skolā, kur eksaktās zinātnes ir ļoti augstā līmenī, taču ir sapratusi, ka viņas aicinājums ir humanitārās zinātnes. “Jā, šobrīd domāju, kur iet pēc vidusskolas, un baltu filoloģija ir viena no prioritātēm.”

Gandrīz visi jaunieši atzīst, ka par savu “ēnošanas” vietu izvēlējās LU Humanitāro zinātņu fakultāti ne tik daudz tāpēc, lai iepazītu augstskolas pasniedzēja profesiju, bet, lai saprastu, vai šī  varētu būt īstā studiju vieta.

““Ēnu diena” ir lieliska iespēja, lai, tā teikt, “paostītu gaisu” un izlemtu, kuru fakultāti izvēlēties,” uzsver arī 12. klases skolniece Nora no Limbažiem, “un man te patīk.”

Skolēniem bija iespēja ne tikai piedalīties sava pasniedzēja nodarbībā un aprunāties ar viņu, bet arī mazliet vairāk ieskatīties fakultātes ikdienā – jaunieši viesojās Humanitāro zinātņu bibliotēkā, tikās ar LU literārās vietnes “Ubi Sunt” satura redaktori un HZF maģistranti Signi Višku, viņas vadībā iemēģinot arī moderno dzejas radīšanas stilu “blackout poetry”, bet dienu noslēdza HZF Studentu pašpārvaldē, kur jau brīvā atmosfērā sarunās ar studentiem tika iepazīstināti ar studijām un studentu dzīvi šajā fakultātē.   

Paldies “ēnām” par viesošanos LU Humanitāro zinātņu fakultātē, paldies docētājiem par iesaisti un HZF Studentu pašpārvaldei par atbalstu pasākuma norisē!

Jāpiebilst, ka vēl viena iespēja iepazīt fakultāti un studiju procesu Latvijas Universitātē ir pasākums “Studenta kurpēs”, kas šogad norisināsies no 30. marta līdz 3. aprīlim (pieteikšanās skolēniem no 2. marta līdz 22. martam – plašāk:  https://skolas.lu.lv/course/view.php?id=1576&lang=lv)

Savukārt Atvērto durvju diena Humanitāro zinātņu fakultātē visiem interesentiem būs 27. martā plkst. 12. Nāciet ciemos!

Dalīties