Inovāciju nometne notiks Akadēmiskā centra Zinātņu mājā.

Latvijas zinātnieki kopā ar kolēģiem no astoņām citām Baltijas jūras reģiona valstīm “Smart-up Baltic Sea Region” radošajā inovāciju nometnē, kas notiks 25.–26. februārī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, meklēs risinājumus problēmām, ar kurām reģioni un citas iesaistītās puses saskaras, īstenojot reģionālās pētniecības un inovācijas politiku.

Projekts “Smart-up Baltic Sea Region”, kura viens no partneriem ir Latvijas Universitāte,  aizsākās 2017. gadā ar mērķi attīstīt Baltijas jūras reģionālo specializāciju. Projekts paredz aktivizēt starpreģionu tīklus sociālo izaicinājumu kopīgai risināšanai, izmantojot inovāciju nometņu metodi kā rīku reģionālo inovāciju un viedās specializācijas stratēģiju ieviešanā. Līdz šim jau notikušas vairākas inovāciju nometnes, kurās to dalībnieki izskatīja dažādus problēmjautājumus un izstrādāja risinājumu un ieteikumu kartes. Šogad ir Latvijas kārta organizēt un vadīt inovāciju  nometni, un to kā Latvijas vadošais partneris veic Latvijas Universitāte.

Nometni 24. februārī ievadīs starptautiska konference ”Inovācija – 21. gadsimta spēks”, kurā Eiropas un Latvijas zinātnes, pētniecības un inovāciju  politikas veidotāji dalīsies ar  viedokļiem un informāciju par Eiropas Savienības, Baltijas jūras reģiona un Latvijas pieredzi, sasniegumiem un plāniem zinātnes un inovāciju jomā. Konferenci atklās Latvijas Republikas prezidente (1999–2007) Vaira Vīķe-Freiberga. Nometnes dalībniekiem, pētniekiem un zinātņu akadēmiju locekļiem konference ir bezmaksas,  tādēļ Latvijas Universitāte  laipni  aicina  piedalīties pētniekus, LU un citu augstskolu mācībspēkus un interesentus.

25. februārī ar Latvijas ekonomikas un izglītības un zinātnes ministriju pārstāvju un Smart-up projekta autoru, vadītāju un iedvesmotāju ievaduzrunām tiks atklāta konferences otrā diena un inovāciju nometne. Dalība otrās dienas pasākumos ir bezmaksas visiem tās dalībniekiem.

Turpinājumā nometnes dalībnieki un interesenti piedalīsies inovāciju darbnīcās, izvēloties strādāt  pie risinājumiem vienam no problēmjautājumiem:

  • Ilgtermiņa zinātnes, uzņēmējdarbības un publiskā sektora sadarbības veidošana  inovativitātes aktivizācijai
  • Komunikācijas veicināšana starp zinātnes un pētniecības infrastruktūras turētājiem un lietotājiem
  • Inovāciju attīstības un virzīšanas tirgū finansēšana un veicināšana
  • Cilvēkresursu  attīstība, mobilitāte, sadarbība zinātnes jomā
  • Inovatīvu digitālu pieeju izmantošana sabiedrības izglītošanai  aprites ekonomikas jautājumos.

Katru  inovāciju  darbnīcu  vadīs pieredzējis eksperts–moderators. Darbnīcas laikā tās dalībnieki dalīsies pieredzē, meklēs risinājumus, kurus apkopos gala prezentācijā, ko katra grupa kopā ar moderatoru prezentēs dienas noslēgumā. Labākās idejas tiks apkopotas, un ar tām tiks iepazīstināti politikas veidotāji Eiropas Reģionu komitejā un Eiropas Komisijā.

Darbnīcās laipni aicināti piedalīties studenti, pētnieki, uzņēmēji – jebkurš, kuru  interesē pētniecība un inovācijas un kurš vēlas sniegt savu ieguldījumu inovāciju  politikas veidošanā Baltijas jūras reģionā.

Projektu vada Alto Universitāte Somijā, tajā bez Latvijas Universitātes piedalās Helsinki-Uusimaa rajona padome (Somija), Ārhusas pilsētas dome (Dānija), Tallinas pilsētas dome (Igaunija), Brandenburgas Tieslietu, Eiropas lietu un patērētāju aizsardzības ministrija (Vācija), Liepājas Universitāte, Zinātņu, tehnoloģiju  un inovāciju  aģentūra MITA (Lietuva), Klaipēdas zinātnes un tehnoloģiju  parks (Lietuva), Gdaņskas-Gdiņas-Sopotas metropoles apgabals (Polija), ITMO universitāte (Krievija) un Cursor Oy, Kotka-Hamina attīstības kompānija (Somija), Izglītības un zinātnes ministrija (Latvija).

Inovāciju nometne notiks angļu valodā.


PROGRAMMA.

Dalīties