© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Atklājot pavasara semestra sākumu, Latvijas Universitātes Lielajā aulā 31. janvārī notika ikgadējā darbinieku sapulce, kurā tika apbalvoti LU darbinieki par sasniegumiem zinātniskajā darbībā, sveiktas skolas par lielāko devumu studentu saimes papildināšanā, kā arī noskaidrots gada darbinieks 2019. gadā.

Sapulces ievadā iedvesmojošu runu un nelielu atskaiti par paveikto aizvadītajā semestrī sniedza rektora pienākumu izpildītājs profesors Gvido Straube. Viņš pastāstīja, ka LU kopā ar dažādām Eiropas universitātēm ir izveidojušas FORTHEM aliansi, kas realizēs inovatīvu nākotnes sadarbības modeli un LU zinātniekiem pavērs iespējas piedalīties lielos projektos.

Viņš skaidroja, ka LU Senāts pieņēmis LU kvalitātes politiku, kas sekmēs LU tālākvirzību kvalitātes uzlabošanā un pilnveidošanā, un tā būs noderīga ikvienai fakultātei un studiju programmu akreditācijai. Tuvākajā laikā arī tiks izstrādāta kvalitātes rokasgrāmata.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir sākusi gatavot jaunu augstskolu likumu, kur uzsvars likts uz augstskolas pārvaldības modeļa izstrādi. Arī LU sniegusi priekšlikumus augstskolas pārvaldības modeļa izstrādē, uzsvēra G. Straube.

Sapulces turpinājumā LU Arodbiedrības organizācijas priekšsēdētāja Rasma Mozere pavēstīja, ka 2019. gada nogalē ar LU vadību un arodbiedrības partneriem panākts kompromiss, un LU Darba koplīgumā iestrādāts grozījums, kas paredz 5% atvaļinājuma pabalstu visiem LU darbiniekiem, kas Universitātē nostrādājuši vairāk par pieciem gadiem.

LU Studentu padomes pārstāves Laura Šīraka un Aleksandra Moskaļenko novēlēja ar lielu sparu iesākt jauno mācību semestri un sniegties pēc jauniem panākumiem.

Sapulces otrajā daļā notika ikgadējā darbinieku un skolu apbalvošana.

Par zinātniskās skolas izveidošanu tika sveikti Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesors Vitālijs Zelčs un Filozofijas un socioloģijas institūta direktore Maijai Kūle. Bioloģijas fakultātes  asociētais profesors Didzis Elferts un Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesore Ērika Šumilo saņēma pateicības rakstu un stikla balvu par oriģināla pētījuma rezultātiem.

Savukārt par izcilu promocijas darbu tika sveikti Rihards Bambals (promocijas darbs „Cilvēkdrošība kā nacionālā interese ārpolitikā: Japānas, Kanādas un Norvēģijas gadījumu analīze”) un Vladimirs Piļipenko (promocijas darbs „Uz GABAerģisko sistēmu mērķētu vielu pētījumi sporādiskās Alcheimera slimības žurku modelī”).

Par gada darbinieku šogad tika atzīts Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētnieks Artis Krūziņš. Kolēģi viņu raksturo kā lojālu, atsaucīgu un apveltītu ar pienākuma apziņu. Pateicoties darba uzsākšanai LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, kurai A. Krūziņš kļuvis par galveno saimnieku, viņa kolēģu skaits divkāršojies. “Arī vēlāk, kad dzīve Zinātņu mājā jau uzņēmusi pagriezienu, Artis turpinājis uzņemties atbildību un nepārtraukti novērst dažādas sīkas un nozīmīgākas nepilnības, arvien strādājot pie tā, lai LU kolēģu darba apstākļus Zinātņu mājā padarītu ērtākus un patīkamākus,” tā par A. Krūziņu raksta kolēģi.

Savukārt rektora atzinības raksti tika pasniegti Atomfizikas un spektroskopijas institūta direktorei Ingai Šīrantei, Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas vadītājai Guntai Jaunmuktānei, rektora biroja vadītājai p. i. Klementinai Novikai, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes Vadībzinātnes nodaļas metodiķei Marinai Polupanovai, Botāniskā dārza ainavu arhitektei Ingai Langenfeldei un Zinātnes departamenta vadošajai ekspertei Ligitai Liepiņai.

Kā katru gadu, arī šogad tika suminātas skolas, kas sniegušas vislielāko devumu studentu saimes papildināšanā. Un tās ir: Liepājas Valsts 1. ģimnāzija, Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rēzeknes 5. vidusskola, Siguldas Valsts ģimnāzija un Tukuma Raiņa ģimnāzija.


Dalīties