Izvērtējot konkursam par 2019. gada nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem iesniegtos pieteikumus, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) nosaukusi desmit nozīmīgākos sasniegumus. Uzvarētāju vidū arī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas (ORZN) pētniecības grupas un sadarbības partneru veikums Vispusīga redzes sistēmas funkcionalitātes izpēte darbā ar Latvijā izstrādātu inovatīvu volumetrisko 3D ekrānu.

Latvijā 2019. gadā atzinību guvušo pētījumu vidū ir gan būtiski darbi fundamentālajā, teorētiskajā zinātnē, gan inovācijas lietišķās zinātnes jomā. Kopumā no 31 konkursam pieteikto sasniegumu LZA kā nozīmīgākos savā jomā izcēlusi 10 pētījumus, kā arī piešķirti septiņi LZA prezidenta Atzinības raksti.

LU FMOF ORZN pētniecības grupa atzinību izpelnījusies ar pētījumu, kurā zinātnei sadarbojoties ar industriju, pirmo reizi izpētīta redzes sistēmas funkcionalitāte cilvēkiem darbojoties ar informācijas vizualizācijas inovāciju – Latvijā izstrādātu volumetrisko 3D ekrānu. Tas paver jaunas iespējas izmantot kvalitatīvus telpiskus attēlus un mazināt redzes diskomfortu.

Pētījumā noskaidroja, kādas priekšrocības dziļuma uztverē, redzes funkcijās un darba efektivitātē sniedz volumetriskā ekrāna izmantošana salīdzinot ar ikdienā izmantojamiem 2D ekrāniem. Pateicoties plašai Latvijas medicīnas profesionāļu un studentu atsaucībai, tika noteiktas specifisku lietotāju redzes uztveres īpatnības darbā ar jauno vizualizācijas iekārtu.

Pētījuma atradnes sekmē inovatīvu 3D ekrānu attīstību ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Iegūtie rezultāti atklāj, ka tā ieviešana un zinātniski pamatota izmantošana profesionālajās nozarēs var ievērojami uzlabot darba ergonomiku un efektivitāti.

Pētījums tapis LU FMOF, sadarbībā ar SIA LightSpace Technologies un Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultāti.

LU FMOF ORZN pētniecības grupas sastāvā darbojas Dr.phys. Gunta Krūmiņa, Mg. Tatjana Pladere, Mg. Karola Panke, Mg.math. Māra Delesa-Vēliņa, Bc. Viktorija Andriksone, Bc. Vita Konošonoka, Bc. Gunita Jankovska, stud. Kristaps Kļava, stud. Marina Seļezņova, rezidents Reinis Pitura.

Pētījumā piedalījušies sadarbības partneri Dr.sc.ing. Krišs Osmanis, Mg.sc.ing. Ilmārs Osmanis, Dr.phys. Roberts Zabels, Mg. sc.comp. Rendijs Smukulis, Mg.sc.ing. Una Kandere

Zinātnes sasniegumu izvērtēšanu Latvijas Zinātņu akadēmija veic kopš 2002. gada. Gadu gaitā par LZA organizētā zinātnes sasniegumu konkursa popularitāti Latvijas zinātniski pētniecisko institūciju vidē un akadēmiskajās aprindās liecina stabilais konkursa dalībnieku skaits un pieteikumu nemainīgi augstā zinātniskā kvalitāte. Konkurss katru gadu tiek plaši atspoguļots medijos un kļuvis atpazīstams arī sabiedrībā. Konkursā tiek izvērtēti Latvijas vadošo zinātnisko institūciju pētnieku lietišķie un teorētiskie pētījumi, kas atspoguļo mūsdienu zinātnes starpnozaru raksturu, kā arī Latvijas un ārvalstu zinātnieku veiksmīgo sadarbību.

Kopš 2013. gada LZA rīko autoru un autoru kolektīvu apbalvošanas ceremoniju, kas šogad notiks 6. februārī plkst. 16.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā, Akadēmijas laukumā 1.

Ar visiem 10 nozīmīgākajiem 2019. gada pētījumiem Latvijā vari iepazīties LZA mājaslapā.

Vairāk par ORZN pētniecības grupu lasi šeit.

Vairāk par pētījumu Vispusīga redzes sistēmas funkcionalitātes izpēte darbā ar Latvijā izstrādātu inovatīvu volumetrisko 3D ekrānu lasi šeit.

Dalīties