Latvijas Universitātes Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 17. decembrī plkst. 14.00 notiks grāmatas „Cīņa par brīvību: Latvijas Neatkarības karš (1918–1920) Latvijas Valsts vēstures arhīva dokumentos” 2. daļas ”1919. gada 16. aprīlis–10. jūlijs” atvēršanas svētki.

Turpinot Latvijas valsts un Latvijas Nacionālā arhīva simtgades svinības, vēsturnieki un arhīvisti izdevuši grāmatas „Cīņa par brīvību: Latvijas Neatkarības karš (1918–1920) Latvijas Valsts vēstures arhīva dokumentos” 2. daļu ”1919. gada 16. aprīlis–10. jūlijs”. Grāmatas sastādītāji ir Latvijā atzīti vēsturnieki, vēstures doktori Ēriks Jēkabsons un Jānis Šiliņš.

Jaunajā izdevumā publicēti un komentēti 200 dokumenti no Latvijas Valsts vēstures arhīva krājuma, kas ļauj vispusīgi iepazīties ar militārajiem un politiskajiem notikumiem Latvijā Neatkarības kara laikā un izsekot valsts tapšanai. Grāmata ir īpaši nozīmīga, jo pirmo reizi vienkopus publicēts tik plašs Neatkarības karam veltīto avotu klāsts, ieviešot tos ne tikai zinātniskajā apritē, bet arī padarot pieejamus sabiedrībai. Grāmatā iekļauts apskatāmā laika politiskās un militārās situācijas raksturojums, notikumu hronika, personu rādītājs un grāmatas kopsavilkums angļu valodā. Izdevums ir veltījums Cēsu kauju uzvaras simtgadei 1919. gada jūnijā un tas ir turpinājums 2019. gada pavasarī izdotajai grāmatai, kurā aplūkots Neatkarības kara sākuma posms no 1918. gada 18. novembra līdz 1919. gada 16. aprīlim.

Pasākumā uzstāsies grāmatas autori – Dr. hist. Jānis Šiliņš referēs par Rīgas atbrīvošanu 1919. gada 22. maijā, bet Dr. hist. Ēriks Jēkabsons par Andrieva Niedras valdības darbību un latviešu karavīru uzticības jautājumu. Grāmatas prezentāciju papildinās filmas „Dvēseļu putenis” režisora Dzintara Dreiberga stāsti par projektu „Ieklausies Dvēseļu putenī” un projektā tapušo dziesmu atskaņojumi. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar jauno izdevumu, to iegādāties, kā arī uzdot sev interesējošos jautājumus un piedalīties diskusijā.

Laipni gaidīti LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4!

Dalīties