Par izciliem sasniegumiem optisko stiklu fizikas un fotonikas attīstībā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Lielo medaļu apbalvots Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks, habilitētais fizikas doktors, akadēmiķis Linards Skuja. Viņa fundamentālie pētījumi guvuši starptautisku atpazīstamību, un to stāžs sniedzas turpat pusgadsimta garumā.

Linards Skuja ir viens no visvairāk citētajiem Latvijas fiziķiem pasaulē, un 2018. gadā ieguvis arī Gada balvu zinātnē. Akadēmiķis aktīvi sadarbojas ar augstas klases ārzemju zinātniekiem gan Vācijā, Japānā un Brazīlijā,  kā arī sekmīgi piedalās dažādu zinātnisku projektu un programmu izpildē un vadīšanā, ir recenzents arī sešos starptautiskos zinātniskos žurnālos. LZA Lielo medaļu LU pētnieks ieguvis par materiālu pētījumiem.

„Balva iegūta par materiālu pētījumiem – par speciālu stiklu, no kura taisa optiskos gaismas vadus, un kurš iekrīt arī silīcija mikroelektronikā. Tā ļoti vienkārši runājot – bez tā nebūtu interneta, kuru mēs pazīstam ar lielām datu plūsmām, kas iet pa gaismas vadiem. Nebūtu arī silīcija mikroshēmu, nebūtu viedtālruņu, feisbuka un kaķu video,” stāsta L. Skuja. Pētnieks sācis nodarboties ar zinātni jau studiju gados, un nu pagājuši turpat 50 gadi pētniecībā.

Lielā medaļa ir augstākais apbalvojums, ko LZA piešķir par izciliem un radošiem sasniegumiem zinātnē. Tradicionāli LZA Lielās medaļas pasniedz ikgadējā LZA Rudens pilnsapulcē.

Latvijas Universitāte lepojas un sveic pētnieku Linardu Skuju ar izcilajiem sasniegumiem!

Dalīties