Galindeza salas 3D modelis ar Vernadska polārstaciju priekšplānā.

2018. gadā norisinājās pirmā Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeologu zinātniskā ekspedīcija uz Antarktiku, kurā tika veikti Argentīnas salu ledus kupolu ģeofizikālie pētījumi. Ekspedīcija tika īstenota sadarbībā ar Ukrainas Nacionālo Antarktikas pētījumu centru, kurš pārvalda Vernadska polārstaciju. Pusotra mēneša garumā pētnieki veica ledāju virsmas, biezuma un iekšējās struktūras mērījumus. Pētījumu rezultāti publicēti zinātniskā žurnālā “Antarctic Science”. Publikācijas “Subglacial topography and thickness of ice caps on the Argentine Islands” autori ir Jānis Karušs, Kristaps Lamsters, Anatolijs Černovs (Anatolii Chernov), Māris Krievāns un Jurijs Ješkins.

Žurnālam ir ļoti sena vēsture un tas iznāk jau kopš 1963. gada, kad to dēvēja par Britu Antarktikas pētījumu biļetenu (British Antarctic Survey Bulletin). Visi šī zinātniskā žurnāla numuri ir bezmaksas lejupielādējami saitē.

Briti bija pirmie, kuri veica detalizētus zinātniskos pētījumus Greiema Zemes apkārtnē Antarktikā, ieskaitot Argentīnas salas. Līdz 1996. gadam Vernadska polārstacija piederēja britiem, un tā tika dēvēta par Faradeja polārstaciju (Station F). Šobrīd Vernadska polārstacijā galvenokārt tiek veikti ilggadīgi meteoroloģiskie, ozona slāņa, ģeomagnētisma, jonosfēras un seismoloģiskie novērojumi.

Latvijas zinātnieki izveidojuši pirmos augstas izšķirtspējas virsmas modeļus lielākajām Argentīnas salām, un, izmantojot iegūtos datus par ledus kupolu biezumu, rekonstruējuši arī ledāja gultnes reljefu. Ekspedīcija un tās pirmie rezultāti parāda Latvijas zinātnieku kapacitāti iesaistīties Antarktikas pētījumos. Par galveno uzdevumu turpmāk būtu uzskatāma Latvijas pievienošanās Antarktikas Līgumam un Latvijas sezonālās polārstacijas būvniecība.

Pētījums īstenots Kristapa Lamstera pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/118 ietvaros, kas tiek finansēts no specifiskā atbalsta mērķa 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ERAF projekta 1.1.1.2/16/I/001 un LU ĢZZF projekta “Cilvēku resursu piesaiste zinātnisko pētījumu attīstībai zemes un vides zinātnēs (Dabas resursu ilgtspējīga izmantošana klimata pārmaiņu kontekstā)” ietvaros. Ekspedīciju līdzfinansēja Latvijas Universitātes fonds (mecenāts SIA “Mikrotīkls”) un SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība  “Igate””.

Publikācija pieejama vietnēs: cambridge.org un researchgate.net

Dalīties

Saistītais saturs