2019. gadā Eiropas komisija visā Eiropas Savienībā realizēja informatīvu kampaņu "#EUprotects/ES - sargājam kopā. Kampaņas mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību drošības dažādajiem aspektiem un parādīt, ko dažādu profesiju pārstāvji dara ikdienā, lai padarītu mūsu dzīvi Latvijā un Eiropā drošāku.

Pateicoties kampaņā iesaistīto vētnešu atsaucībai un līdzdalībai, Latvijas iedzīvotāji ir iepazinuši daudzu profesionāļu darbu tādās jomās kā drošākas vides veidošana internetā, pārtikas un sadzīves priekšmetu drošības kontrole, dabas aizsardzība, droša ceļošana, cīņa pret cilvēktirdzniecību. Kampaņa ir ļāvusi Latvijas vārdam izskanēt plašāk, dodot iespēju arī citu ES valstu iedzīvotājiem uzzināt par paveikto Latvijā.

LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors Mārcis Leja ir saņēmis pateicību par ieguldījumu šajā kampaņā.

Savā vizītkartē M. Leja stāsta:

“Esmu iesaistījies ES finansētā projektā, kurā tiek izstrādāta jauna skrīninga metode. Mūsu prototipu var piestiprināt pie viedtālruņa. Izelpojot ierīcē, pacients ar viedtālruņa vai interneta starpniecību var nosūtīt savas elpas paraugu ārstam vai skrīninga iestādei. Izklausās pēc zinātniskās fantastikas, taču tā ir pārliecinoša zinātne — slimību, piemēram, vēža, agrīnas stadijas iespējams noteikt pēc izelpas.

Mēs joprojām analizējam prototipu, un ķīmisko sensoru tehnoloģija joprojām tiek izstrādāta. Tomēr mēs gribētu, lai pēc 10 gadiem to jau varētu lietot pacienti.”

Ar plašāku informāciju var iepazīties kampaņas mājas lapā (https://europa.eu/euprotects/our-health/beyond-cancer-how-eu-helping-transform-cancer-prevention-and-survivorship_lv), sadaļā "Mūsu veselība" -> "Uzvarēt vēzi: kā ES palīdz uzlabot vēža profilaksi un palīdzību izdzīvojušiem vēža slimniekiem".

LEPOJAMIES UN SIRSNĪGI APSVEICAM!

Dalīties