Tukums. 1792

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka, LU Reģionālais centrs un LU filiāles organizē LU simtgades pasākumus Latvijas reģionos. Vairākās Latvijas pilsētās būs skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” un zinātniskie lasījumi izstādes atklāšanas dienā – iespēja iepazīties ar LU filiāļu studentu, absolventu pētījumiem un LU mācībspēku zinātniskajiem lasījumiem, kas ir nozīmīgi vietējai kopienai.

2019. gada 15.novembrī plkst.12.00 LU Tukuma filiālē notiks izstādes atklāšana, kurā piedalīsies LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe, Komunikācijas un inovāciju departamenta vadošā eksperte Indra Trofimoviča un LU Tukuma filiāles direktore Inga Jonuša.

Izstādes atklāšanā ar zinātniskajiem lasījumiem par nozīmīgiem pētījumiem mūsdienu telpā piedalīsies LU absolventi un mācībspēki, kā arī Tukuma novada izglītības, kultūras un mākslas jomas profesionāļi.

Ar zinātnisko lasījumu par J. K. Broces devumu Latvijas novadpētniecībā uzstāsies LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, izpilddirektors Valdis Mazulis ar lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”. LU Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola ar lasījumu “Īss ieskats Tukuma ainavas ikonogrāfijā 18.gs. beigas – 20.gs. sākums” un LU Tukuma filiāles absolvente Inese Šīmane “Muzejs + pedagoģija”.

LU Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Ar izstādi jau bijusi iespēja iepazīties daudzās valstīs – Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Čehijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Izraēlā. LU simtgadē ar izstādi varēs iepazīties arī Latvijā.

LU simtgades ietvaros pirmo reizi izstāde tika atklāta 2019. gada 16. aprīlī, Jēkabpilī un līdz 7. maijam to varēja skatīt Vēsturiskās Latvijas Bankas ēkā.

LU Akadēmiskā bibliotēkas direktore Venta Kocere stāsta: “LU Akadēmiskā bibliotēka (“Bibliotheca Rigensis”) ir viena no vecākajām bibliotēkām Eiropā. Tā radusies pirms 495 gadiem reformācijas kustības laikā. Daudzi zīmētie objekti un dokumenti laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, un ziņas par tiem saglabājušās vienīgi J. K. Broces kolekcijā – 10 lielformāta sējumos “Sammlung verschiedener Lieflandischer Monumente...”, kuru 3130 lappušu tušas zīmējumos, akvareļos, aprakstos un dokumentos ar lielu rūpību un precizitāti fiksēta Latvijas un Igaunijas vēsture. LU Akadēmiskajā bibliotēkā ir izveidots kolekcijas digitālais arhīvs ar augstas kvalitātes elektroniskajiem attēliem, restaurēti bojātie sējumi un izveidota attēlu tiešsaistes datu bāze. 2017. gadā J. K. Broces kolekcija tika iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.”

Latvijas Universitātes Madonas filiāles direktore Lolita Kostjukova: ”Novadpētniecībai vērtīga izstāde, kurā mākslinieks ataino gandrīz trīs simts gadus senu laika arhitektūru, sadzīvi un laikabiedrus, tā ļaujot izstādes apmeklētājiem iztēloties, kā tolaik izskatījās un dzīvoja Livonijā. Unikālā izstāde ir apceļojusi piecpadsmit valstis, un tā ir kā Latvijas Universitātes Simtās jubilejas dāvana Madonai, pilsētai, kurā darbojas viena no astoņām LU filiālēm. Lai piedzīvotais izstādē un mākslinieka reiz teiktais: “Nekad nevar būt par daudz precīzs!” kļūst par vadmotīvu ikvienam studentam un jaunajam pētniekam!”

LU filiāles pilsētās - Jēkabpilī, Kuldīgā, Cēsīs, Bauskā, Alūksnē, Madonā un Tukumā – no 16. aprīļa līdz 20. decembrim, izstāde katrā vietā skatāma aptuveni mēnesi, lai novadu iedzīvotāji varētu iepazīties ar vēsturiskajām liecībām, kuras J. K. Broce ir atstājis savos zīmējumos un aprakstos, kas ir kultūrvēsturiska vērtība kā Latvijas, tā Eiropas mērogā.

Noslēdzošais LU simtgades pasākums, izstāde “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” LU Tukuma filiālē plānota līdz 20.decembrim

Dalīties