Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai 15. novembrī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā, Raiņa bulv. 19, plkst. 14.00 norisināsies svinīgā sanāksme.

Svinīgo pasākumu ar uzrunu atklās LU rektora pienākumu izpildītājs profesors Indriķis Muižnieks un ar referātu “Bermontiādes simtgade: sieviešu pieredzes stāsti cīņā par Latvijas valsts neatkarību (1918-1920)” uzstāsies LU Latvijas vēstures institūta zinātniskā asistente Aiga Bērziņa.

Viņa savā stāstījumā ieskicēs laiku, kad Latvijas zemē cīnījās 14 armijas un pastāvēja vairākas valdības, un palēnām tika sasniegts sapnis par neatkarīgu Latvijas Republiku. Neatkarības izcīnīšana nebija tikai vīriešu un Latvijas armijas nopelns, bet nozīmīga loma bija arī bērniem un sievietēm. Sieviešu dalība karā, kas jau sen sniedzās pāri militārām sadursmēm, izpaudās visdažādākajos veidos – no rūpēm par saviem tuviniekiem īpaši smagas humanitārās situācijas laikā, līdz iesaistei valsts un sabiedriskajā darbā, un Nacionālās armijas atbalstam.

Vienlaikus ar to 19. gs. aizsāktās sieviešu emancipācijas idejas – lielai daļai sieviešu bija jāveic vīriešiem domāti darbi un tieši Neatkarības kara laikā sabiedriskajā dzīvē sevi aktīvi pierādīja sievietes un nostiprinājās jaunatrastā sieviešu pašidentifikācija, kas saglabājās visu Latvijas valsts neatkarības laiku līdz 1940. gadam. A. Bērziņa savā stāstījumā akcentēs spilgtākos sieviešu vārdus, ko zinām no Latvijas Neatkarības kara, kuru dzīvesstāsti kalpo kā uzskatāms piemērs sievietes pašaizliedzībai ceļā uz mērķi – neatkarīgu valsti.

Ar muzikālu priekšnesumu klātesošos priecēs Latvijas Universitātes vīru vokālais ansamblis “Dancis”.

Uz pasākumu laipni aicināta visa LU saime, lai kopīgi ieskandinātu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svētkus!

Dalīties