Latvijas Universitāte (LU) no Latvijas augstskolām ieguvusi augstākos rezultātus starptautiski plaši atzītajā Jauno Eiropas un Centrālāzijas valstu reitingā (Emerging Europe and Central Asia University Rankings 2020), ieņemot 39. vietu, informē reitinga veidotāji.

Reitings veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus, no kuriem visbūtiskākie ir pasaules mēroga reputācija, universitātes reputācija darba devēju vidū, kā arī citējamība, pasniedzēju un studentu skaita attiecība, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvars.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu LU rezultāts reitingā ir ievērojami kāpis – par 11 vietām. Rezultāti uzlabojušies piecos rādītājos. Visaugstākos rezultātus LU ieguvusi vērtējumā – personāls ar doktora grādu, kurā Universitāte ieņem 3. vietu. Labu rādītāju LU ieguvusi starptautiskās sadarbības rādītājā – 30. vieta, savukārt zinātnisko publikāciju vērtējumā LU pakāpusies uz 40. vietu.

LU prorektora p. i. eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā Valdis Segliņš uzsver, ka LU rezultāti tiek atspoguļoti dažādos reitingos, un ir svarīgi ne tikai tas, kā Universitāte izskatās pasaulē, bet arī kā izskatās vidē, kurā tā ir vēsturisku iemeslu dēļ.

“Kāpums reģiona reitinga rezultātos ir mazs, bet ļoti svarīgs solis. Nesasniedzot rezultātus šajā reitingā, mums būtu ārkārtīgi sarežģīti sevi atpazīt lielajā pasaulē. Reitingi vienmēr rāda jau sasniegto ar kavēšanos. Tas rāda uz kuru pusi mums būtu jāiet, vai uz kuru pusi mēs virzāmies nepareizi.  Šis reitings rāda, ka mēs ejam pareizi un esam izvēlējušies pareizo ceļu. Pēdējā laikā tieši Torņakalnā tiek radīta lielākā daļa zinātnisko publikāciju, tas norāda uz to, ka investīcijas un LU Akadēmiskā centra attīstība ir bijis pareizais ceļš. Tāpat mēs nebūtu sasnieguši šādus rezultātus, ja nebūtu atjaunojuši savu akadēmisko personālu. Arvien vairāk Universitātes zinātniskajā un pētnieciskajā darbā iesaistās jaunie pētnieki,” skaidro V. Segliņš.

No Latvijas augstskolām reitingā iekļuvušas arī Rīgas Tehniskā universitāte – 54. vieta, Rīgas Stradiņa universitāte – 141. vieta, Latvijas Lauksaimniecības universitāte – 174. vieta, Daugavpils Universitāte ieņem 231.–240. vietu un Transporta un sakaru institūts ierindojas 301.–350. vietā.

Reitingā visaugstāk novērtētas trīs Krievijas universitātes: 1. vietu jau vairākus gadus saņēmusi M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, 2. vietā ierindojās Sanktpēterburgas Valsts universitāte un 3. vietā Novosibirskas Valsts universitāte.

"QS University Rankings" augstskolu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un arī visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem. Kopumā reitingā vērtētas 354 reģiona labākās universitātes, no kurām 53 sarakstā iekļautas pirmoreiz.

Ar QS University Rankings EECA reitinga rezultātiem var iepazīties šeit

Dalīties

Saistītais saturs

LU augsti novērtēta reitinga “U-Multirank” vērtējumā “Saikne ar darba vidi”
09.06.2020.

LU augsti novērtēta reitinga “U-Multirank” vērtējumā “Saikne ar darba vidi”