No 27. līdz 29. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks starptautiska zinātniska konference “Garlībam Merķelim – 250”. Konference iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem par Merķeļa dzīvi, interesēm, darbiem un ideju pasauli, kā arī ar pētījumiem par Merķeļa darbu recepciju Baltijā, apgaismības kontekstiem u. c. pētniecības aspektiem.

Konferencē piedalīsies pētnieki no Igaunijas, Vācijas, Polijas un Latvijas. Konferencē notiks diskusija par latviešiem filozofu skatījumā un mūsdienu mainīgajā pasaulē.

Garlībs Merķelis bija Apgaismības laika domātājs, rakstnieks un publicists, rakstījis vāciski, bet ar darbiem „Latvieši, sevišķi Vidzemē filozofiskā gadsimta beigās" (1796), „Vidzemes senatne" (1798–1799) un „Vanems Imanta" (1802), ietekmējis Latvijas kultūras un sabiedrības dzīvi.

Konferences atbalstītāji: Latvijas Universitāte, LU Humanitāro zinātņu fakultāte,  LU Vēstures un filozofijas fakultāte, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts,  Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālā bibliotēkas Valsts pētījumu programma, Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Depkina/Rāmavas muiža, Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība.

KONFERENCES PROGRAMMA

Dalīties